Grbin: Koliko god nam prijetili, nećemo stati u istrazi svih afera

12.10.2022.

Zadnja izmjena 11:27

Autor: M.M./Hina/HRT

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Kako je prošli saborski tjedan završio, tako je ovaj počeo - Plinskom aferom u Ini. Okidač oporbi poslužio je predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković i njegova izjava da je pokušaj oporbe u rušenju njegove vlade povezao sa stranim silama. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u srijedu da oporba, koliko god joj prijetili, neće stati u traženju da se istraže sve afere koje još nisu predmet sudskih postupaka, kao i sve sumnjive radnje u trgovačkim društvima u vlasništvu RH. Poručio je da o tome neće zašutjeti.

- Mi kao opozicija u Hrvatskom saboru zašutjeti nećemo. Mi kao opozicija u Hrvatskom saboru nećemo prestati s onime što je naš posao, zbog čega smo ovdje i primamo plaću, rekao je Grbin tijekom slobodnih govora uime Kluba SDP-a.

Upozorio je da je premijer Andrej Plenković u svojim izjavama postavio pitanje ispitivanja oporbenog rada i razloga zašto oporba to čini. Usto, jučer je insinuirao da se opozicija u Hrvatskoj nalazi pod utjecajem stranih sila.

Grbin je, ne navodeći ime, rekao i da je sinoć otkriveno da je jedno trgovačko društvo u vlasništvu RH imalo kontakte s ruskim trgovcima oružja u vrijeme sankcija. Poručio je kako će tražiti da se istraže sve afere koje još nisu predmet sudskih postupaka, da se istraže sve sumnjive radnje u trgovačkim društvima u vlasništvu RH za koje su čuli i saznali.

Podsjetivši na istrage vezane uz aferu u Ini, Grbin je rekao da su jučer saznali i da je u HEP ušao USKOK.

- Naša je obveza sve to istražiti. Ili na saborskom Odboru za gospodarstvo, ili na Antikorupcijskom vijeću, ili na istražnom povjerenstvu, ako vam ove prve dvije opcije ne odgovaraju, rekao je.

Nacionalni plan za ravnopravnost spolova

Osvrćući se na Nacionalni plan za ravnopravnost spolova koji je nedavno pušten u javno savjetovanje, Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati) upozorila je da je nakon sedam godina iščekivanja dokument koji je poslan u javnu raspravu sve samo ne revolucionaran, nimalo progresivan, upotrebljiv ili stvarno koristan, nego je razočaravajući.

- Ne pruža nikakav jasan koristan okvir ili platformu koja bi pomogla u rješavanju gorućih problema iz područja ravnopravnosti spolova, ocijenila je.

Upozorila je da je ova godina pokazala koliko je velik problem rodno osnovanog nasilja, a femicid se u tom Nacionalnom planu spominje tek jednom. Također, u njemu nema ni konkretnih prijedloga rješenja problema.

Govoreći o problemu pobačaja u Hrvatskoj, Glamuzina je upozorila da se u Akcijskom planu spominje petpostotno povećanje broja ginekoloških timova u zemlji do kraja 2024. No, rekla je, Hrvatska liječnička komora upozorava da će do 2025. biti 12-postotni pad broja ginekologa u državi.

Na taj problem upozorila je i Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) rekavši da je u izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2021. naveden porast broja kaznenih djela silovanja za čak 16 posto, a 194 silovanja prijavljena su u toj godini.

Kekin je upozorila i da od počinjenja kaznenog djela silovanja do pravomoćne presude prođe više godina, a samo suđenje u prosjeku traje 20 mjeseci. Usto, manje od deset posto počinitelja rodno utemeljenog nasilja dobiva bezuvjetne kazne.

Raspudić: Plenković besramno koristi tragediju ukrajinskog naroda

Zastupnik Nino Raspudić (Most) u srijedu je prozvao premijera Andreja Plenkovića da besramno koristi tragediju ukrajinskog naroda za bacanje medijskih dimnih bombi kako bi zaklonio kriminal vladajućih, referirajući se na njegovu izjavu o oporbi.

O tome primaju li politički akteri novac iz centara moći bilo s istoka ili zapada za protudržavno djelovanje trebaju se baviti službe, a ne vladajuća stranka. No možda on sam djeluje na daljinski upravljač pa misli da svi rade tako, izjavio je u saborskom govoru na slobodnu temu.

Raspudić se referirao na premijerovu izjavu da je oporba istragu o Ini iskoristila za igrokaz s ispitivanjem bivšeg šefa Janafa, te da je to "orkestrirana operacija i akcija točno jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska", kao i da će se "to ispitati".

Hoće li tu istragu provesti neki HDZ-ov James Bond, primjerice kolega Habijan, koji je jučer precizirao kako sumnjiči oporbu da je na ruskom daljinskom upravljaču, ili će za istragu i progon oporbe koristiti državni represivni aparat, zapitao se Mostov zastupnik.

U očajnom batrganju korumpirane oligarhije čija se piramida raspada, na sve strane se bacaju spinovi, dimne bombe, odvlači pozornost. Obećavaju se fiktivne mrkve na dugom štapu, ali i prijeti konkretnim batinama, rekao je Raspudić.

Kao primjer mrkve naveo je obećanje vladajućih da će, bez uvjerljivog plana, sagraditi Maksimirski stadion. Poručio je i kako bi u potrazi za stranim igračima možda trebalo krenuti od vladajuće koalicije.

Najdraži koalicijski partner, Pupovac, 2019. u Beogradu u delegaciji Srbije dočekuje Putina. O ministru vanjskih poslova, koji malo prije napada na Ukrajinu otkriva i ističe Lavrovljevu toplu pjesničku dušu, da i ne govorimo, kao ni o pozivu Putinu da posjeti Hrvatsku dok je agresija već visjela u zraku. A kako zaboraviti srdačna druženja bivše predsjednice s Putinom na svjetskom prvenstvu u Rusiji, četiri godine nakon aneksije Krima, nabrojao je.

A da se ispita što su ruski trgovci vojnom opremom radili prošlog mjeseca u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, tvrtki u državnom vlasništvu, predložio je zastupnik, te zaključio kako "prema jednostavnoj Plenkovićevoj implikaciji, ako A onda B, tj. ako netko šteti HDZ-ovoj vladi, onda je on ruski igrač".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!