Vrtoglave cijene pogrebnih usluga

02.11.2022.

17:11

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Okvirna cijena ukopa

Okvirna cijena ukopa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Građani ovih dana osjećaju na svojoj koži poskupljenja lampiona, aranžmana, cvijeća, ali skuplje su i pogrebne usluge i to za dvadesetak posto. Ekipa HRT-a je provjerila okvirne cijene na jednom od najpoznatijih groblja - varaždinskom. 

Želim stvoriti zelene hodnike prema raju - rekao je Herman Haler i tako napravio jedno od najljepših europskih groblja koje svake godine posjete tisuće turista.

Varaždinsko groblje nije samo posljednje počivalište već i spomenik arhitekture, spomenik prirode, kojeg godišnje posjeti 50-ak tisuća turista, istaknula je Jelena Toth iz Turističkog ureda grada Varaždina.

Ipak, Varaždincima pogrebne usluge nisu nimalo jeftine. Prema cjeniku Komunalnog poduzeća Parkovi cijena ukopa je dvije tisuće kuna. Tomu treba pribrojiti brojne stavke poput pripreme grobnice za dodatnih 700 kuna, korištenja rashladne komore od 250 kuna po danu, pa do primjerice prijenosa pokojnika na odar za - stotinjak kuna. Dodamo li tome prijevoz, lijes i obred - sve skupa nerijetko stoji i do osam tisuća kuna.

Grobno mjesto je također za mnoge dodatan trošak.

Velika je potražnja u Varaždinu i za grobnim mjestom. Tako one atraktivne lokacije na starom groblju se prodaju i za stotinjak tisuća kuna. Oni na periferiji se mogu pronaći pet puta povoljnije. 

Velimir Plantak ima dvadesetogodišnji staž u pogrebništvu. Rast cijena energenata i opreme osjeća se i u njihovom poslu, ističe.

- Cijena usluga u našem poduzeću su ostale više manje iste, jedino smo korigirali cijenu lijesova i cijenu prijevoza s 5 na šest kuna po kilometru, rekao je Velimir Plantak, vlasnik pogrebnog poduzeća.

Ipak, tvrdi Plantak - još uvijek su naše cijene pet puta manje nego primjerice u Njemačkoj, unatoč njihovom standardu. 

- Od osam, devet tisuća kuna, tu je uračunato sve. Zbor, svećenik, ukop na groblju. Ljudi traže neki srednji cjenovni rang prema svojim mogućnostima, govori Plantak.

Sve u svemu Varaždinci zaključuju kako danas život, ali ni pogreb nisu jeftini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!