U Molvama se vesele rastu cijene plina

11.11.2022.

17:09

Autor: Regionalni dnevnik/HTV /Sanja Kos Bojanić/E.P.C.

Općina Molve prihodom od plinske rente pomaže građanima

Općina Molve prihodom od plinske rente pomaže građanima

Foto: HTV / HRT

Među rijetkima su koji se vesele rastu cijene plina. U općinsku blagajnu Molva se, umjesto uobičajenih 400-500 tisuća kuna mjesečno, svakoga mjeseca od plinske rente sada slijeva više od dva milijuna kuna. Općinska vlast odlučila je dio prihoda podijeliti s građanima.


Zgradu Općine Molve ovih dana obilaze mještani. Svako kućanstvo, njih oko 550, koje do sredine prosinca preda zahtjev, može dobiti jednokratnu pomoć od 1.000 kuna za troškove režija. 


- Iduće godine, prema ekonomskom statusu, u planu je pomoći s 2 500 kuna za radno sposobne, te oni koji su mladi do 45 godina pet tisuća kuna i za naše umirovljenike s pet tisuća kuna po jednom kućanstvu, najavio je Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.


Općina koju zbog nalazišta plina zovu mali Kuvajt, već ima 17 mjera kojima pomaže mještanima - od vrtićaraca od umirovljenika. 


Potvrdio je to i 30-godišnji Marko Cesar.


- Mi koristimo mjeru za mlade za sufinanciranje kredita, pokrivaju nam kompletnu kamatu. Neke sufinanciraju za građevinski materijal, vraćaju porez na kupljenu nekretninu u sto postotnom iznosu, nama je to pomoglo, kaže Marko Cesar.


On se ne mora brinuti ni za mjesto u dječjem vrtiću za svoje dvoje djece, jer u Molvama ima mjesta za sve mališane. Općina planira i gradnju novog vrtića.Mjesto je, kao i cijeli podravski kraj, područje s jakim poljoprivrednim gospodarstvima, a aktivno je i u poslovnim zonama koje zapošljavaju 50-ak ljudi.


Mještani su uglavnom zadovoljni, kažu dobro je uređen odvoz otpada, infrastruktura je dobra, dosta je toga napravljeno, i gradi se.


Prirodne ljepote rijeke Drave i hrvatske Amazone turisti tek trebaju upoznati. Za Molve, još ima projekata koji su pred ostvarenjem, a ima i novca. Jer prihod od plinske rente sigurno puni općinsku blagajnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!