Grbin: Plenković je kočničar

12.01.2023.

13:23

Autor: Hina/HRT

Peđa Grbin (SDP)

Peđa Grbin (SDP)

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je, komentirajući minirekonstrukciju Vlade, ustvrdio da je premijer Plenković kočničar svega što se u Hrvatskoj treba promijeniti na bolje i da zaustavlja sve reforme te da su mu poslušnost i lojalnost jedini kriteriji pri izboru ministara.

- Sada je potpuno jasno da je kočničar svega onoga što se u Hrvatskoj treba promijeniti na bolje jedino i isključivo Andrej Plenković, to je rečeno crno na bijelo. On zaustavlja sve, kao što je svojedobno, prije dvije godine, zaustavio i zdravstvenu reformu pa do dana današnjeg nije ništa napravljeno, ustvrdio je Grbin u izjavi novinarima u Saboru.

To je, kaže, cirkus Vlade koja ne zna što bi napravila kako bi pomogla svojim ljudima.

- Potpuno je svejedno je li Bačić ili Paladina, Erlić ili Tramišak ako nemamo apsolutno nikakve politike kako bismo pomogli ljudima koji i dalje žive u kontejnerima i kako bismo osigurali da se povlači više sredstava iz fondova EU-a za dizanje standarda hrvatskih građana, rekao je. Dodao je da od Plenkovića, koji je odgovoran za sve što se događa u ovoj Vladi, nije čuo nijednu riječ o tome, ali je čuo od njegovih, sada već bivših ministara da ništa nisu mogli sami poduzeti jer za to nemaju odriješene ruke.


- Nevažno je - Bačić, Paladina, Erlić, Tramišak - jer jedino što ćemo govoriti je da je ovaj nosio crne torbe, a da ovog drugog već istražuju tijela EU-a i Hrvatske, i to dok još nije ni zasjeo u ministarsku fotelju. To je realnost HDZ-ove Vlade koja hrvatskim građanima neće donijeti apsolutno ništa dobro, smatra Grbin.

"Plenković je predložio 22 ministra koji su otišli, a rezultat je - nula"

Na upit hoće li Bačićeva stranačka 'težina', autoritet i iskustvo dinamizirati obnovu, Grbin je odgovorio da je Bačić već jednom bio ministar, kada nije trebalo provoditi obnovu i "ničega pozitivnog iz njegova mandata se ne sjećamo". Sada, dodao je, dolazi u puno teže okolnosti, a jedan je od onih koji je u Saboru kontinuirano glasao protiv svih prijedloga za ubrzanje obnove koje smo upućivali.

- Andrej Plenković je taj koji je imenovao i Paladinu i Horvata i Štromara i Kuščevića i predložio svih 22 ministra koji su otišli iz Vlade, a rezultati nula. Po povlačenju iz europskih fondova smo zadnji u Europi, a Erlić je bio državni tajnik u tom ministarstvu i čitamo u medijima da se protiv njega već sada provode neke istražne radnje. Bitno je jedino da su ljudi Plenkoviću potpuno lojalni, a jesu li sposobni ili korumpirani, njegovi radari to ne primjećuju, istaknuo je.

Kazao je da je "definicija gluposti raditi cijelo vrijeme jednu te istu stvar, a očekivati različite rezultate".

- Od kada je Plenković premijer 22 ministra, a samo u ovom mandatu sedam, više nego što je kuća na Baniji obnovljeno, a rezultata nema i zašto sada očekivati da bi rezultati došli?, zapitao je Grbin.

Zašto je Tramišak morala otići?

U cijelom ovom cirkusu oko zamjene Paladine i Tramišak ni od koga iz HDZ-a nismo čuli što će napraviti da se obnova ubrza, a Plenković nije imao hrabrosti otići na Baniju i reći ljudima što će napraviti da im osigura dostojanstven život i da se i sljedeće godine ne smrzavaju na zimi, a kuhaju ljeti. Iz Paladininih i riječi Tramišakove jasno je da ministri u ovoj Vladi nisu slobodni u odlučivanju nego odluke donosi Plenković. On je odgovor za loše stvari koje se događaju, poručio je čelni čovjek SDP-a.

Ocijenio je i da nikomu nije jasno zašto je smijenjena Tramišak nego da je očito da je jedini razlog za to pitanje lojalnosti, jer, kaže, vidimo u slučaju Bačića i Erlića da crne torbe i istrage nisu sporne. Traži se poslušnost i lojalnost i osobe koje će pristati da imaju zavezane ruke, da ne traže i ne rade ništa, da sjede u ministarskoj fotelji, kako bi imali recku u biografiji ili tu poziciju iskoristili da se dodatno obogate pa da i oni sutra završe kao Horvat, Žalac, Tolušić, Kuščević i brojni drugi, zaključio je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!