Reakcije političara na odbijanje koalicije Možemo! sa SDP-om

27.06.2023.

Zadnja izmjena 13:10

Autor: Dnevnik/HRT/Hina/A.S.

Krička, Habijan i Zekanović

Krička, Habijan i Zekanović

Foto: HTV / HRT

Stižu i reakcije na odluku Možemo! da krene samostalno na parlamentarne izbore. Niz političara dao je svoj komentar na situaciju. 

Sutra stajalište SDP-a o 'točkastoj koaliciji' 


Marko Krička, glavni tajnik SDP-a, komentirao je odluku platforme Možemo! o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore. Rekao je da je SDP koaliciju priželjkivao, poručio da od kolega iz Možemo! nisu dobili odbijenicu, nego ponudu o izlasku na izbore u točkastoj koaliciji te da tu odluku poštuju.

- SDP se već duže vrijeme priprema za parlamentarne izbore brušenjem stranačkih politika i radom na terenu. Vjerujem da ćemo sa strankama ljevice i lijevog centra uspjeti građanima vratiti dostojanstvo i smijeniti lošu vlast, istaknuo je.

Dodao je da SDP sljedeće parlamentarne izbore vidi kao priliku da se smijeni korumpirana HDZ-ova vlast. Naglasio je da će se sutra održati sjednica predsjedništva SDP-a koji će jasno izraziti svoje stajalište o takozvanoj točkastoj koaliciji. 


Habijan: Odluka Možemo! je pljuska Grbinu

Odluku platforme Možemo! komentirao je i saborski zastupnik HDZ-a, Damir Habijan. On je to ocijenio još jednom pljuskom predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu za kojeg je ustvrdio da se doveo u situaciju da kleči i moli pred Možemo!.

- SDP je dodvoravanjem Možemo, klečeći i moleći za koaliciju doveo u pitanje sebe kao stanku koja je nekada bila druga najjača opcija u Hrvatskoj, najjača oporbena stranka. Sigurno svakom članu i simpatizeru SDP-a nije lako i ne gleda na ovaj razvoj i situacije blagonaklono i sigurno im nije svejedno, izjavio je Habijan u Saboru.

- Stranka koja je u jednom trenutku bila jaka i respektabilna nalazi se praktički u stečaju i sada imamo Možemo! koji se pojavljuje kao stečajni upravitelj, to je prava slika i jednih i drugih. (...) Ovaj pokušaj koalicije samo zapravo svjedoči svjesnosti nesposobnosti u kapacitet i u stručnost, i u infrastrukturnom, upravljačkom pogledu i kod jednih i kod drugih. I kod SDP-a i Možemo!, rekao je Habijan. 

"Ni mali Možemo! ne želi s Grbinom"

- Ni zajedno ni pojedinačno oni ne mogu ugroziti aktualnu vladajuću većinu. Što se tiče te odluke, to je zapravo komedija. Dakle, Peđa Grbin je uspio taj SDP pretvoriti u jedno veliko ništa, da čak nijedan smiješni mali Možemo! ne želi s Peđom Grbinom, komentirao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a. 

Sanader: Možemo! ponižava SDP, a on kukavički šuti


Potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader ocijenio je u utorak u Murskom Središću da je "stranka Možemo! ponizila SDP" odlukom da ide samostalno na izbore, a da iz SDP-a na to "kukavički šute".

- Znamo koliko je SDP uložio u tu koaliciju. Ako se prisjetite da je SDP raspustio cijeli zagrebački ogranak, predsjednika zagrebačkog SDP-a, i sve je to bio ulog u koaliciju koju su htjeli napraviti sa strankom Možemo!, rekao je Sanader.

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!