15:11 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Referendumske inicijative prikupile su dovoljno potpisa

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Ministar pravosuđa Ivan Malenica

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Vlada je na sjednici prihvatila izvješće ministra pravosuđa Ivana Malenice o provedenom postupku provjere potpisa birača dviju referendumskih inicijativa "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno", koje su prikupile dovoljno potpisa.  

- Za obje referendumske inicijative utvrđen je dovoljan broj potpisa, dakle 10% od ukupnog broja birača, rekao je Ivan Malenica.

Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave da utvrdi broj pravovaljanih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno!" te zahtjeva Građanske inicijative "Dosta je stožerokracije", a postupak je proveden od 25. veljače do 14. ožujka.

U postupku provjere potpisa za inicijativu "Dosta je stožerokracije" provjereni su svi potpisi iz 10.090 potpisnih knjiga i 41 kutije. Provjereno je 397.133 potpisa, od kojih je 372.635 pravovaljano, a 24.498 nepravovaljano.

Kod inicijative "Odlučujmo zajedno!" provjereni su svi potpisi iz 9990 potpisnih knjiga i 41 kutije. Provjereno je 394.447 potpisa birača, od kojih je 370.310 pravovaljano, a 24.137 nepravovaljano.

- Postupak provjere potpisa birača proveden je na zakonit i maksimalno transparentan način, istaknuo je Malenica, dodavši da su predstavnici inicijativa bili prisutni u svim fazama postupka, od preuzimanja kutija, unosa podataka i provjere, do vraćanja kutija Hrvatskom saboru.

Prihvaćanjem izvješća Vlada je zadužena da izvijesti Hrvatski sabor o provedenim postupcima provjere potpisa birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!