16:18 / 28.06.2021.

Autor: Studio 4/HTV

Što zapravo stoji u rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju?

Daniela Drandić, udruga Rode

Daniela Drandić, udruga Rode

Foto: Studio 4 / HTV

Europski parlament prošloga je tjedna prihvatio rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Predstavio ju je SDP-ov Predrag Fred Matić. Rezoluciju je kritizirala desnica u parlamentu, ali i hrvatski zastupnici iz redova pučana. Matića su optužili da se zauzima za pobačaj te da prekoračuje nadležnosti parlamenta jer su zdravstvo, socijalna politika i obrazovanje u nadležnosti država članica. 

Rezolucija se ne zalaže za pobačaj


Rezolucija se ne zalaže za pobačaj, razjasnila je u Studiju 4 HTV-a Daniela Drandić, voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi RODA, koja je sudjelovala u cijelom procesu i podržala rezoluciju.


Dokument se ne mora odmah primjenjivati


Naglašava i da nije riječ o dokumentu kojega države članice EU moraju odmah primjenjivati, pa pojašnjava:


- Naime ovo artikulira stav i smjer Europske unije za neko naredno razdoblje i stvorit će temelje budućih direktiva i politika Europske unije koje će onda utjecati i na nas koje smo u državama članicama, dodala je.


Ova je rezolucija, kaže Drandić, snažna politička poruka o općem stanju u državama poput Poljske, Mađarske, Malte, ali i Hrvatske. Iznimno je opsežna, no zanimljiva, kaže Drandić i poziva sve da ju pročitaju.


- Moramo promijeniti naše stavove vezano za seksualnu i reproduktivnu pravdu prema ženama. Europska politika i Europski parlament nam je dao vjetar u leđa da to i učinimo, dodala je.

Što zapravo stoji u rezoluciji

Posebno ju, kaže, veseli da rezolucija naglašava potrebu za jednakim pristupom zdravstvenim ustanovama za žene s invaliditetom, za migrantice, za žene koje žive u selima, udaljenim regijama poput otoka ili planina, ali i za LGBT osobe. Rezolucija ima i cijeli niz preporuka, kaže Drandić, pa nabraja neke od njih:


- Da se uvede 0% PDV-a na menstrualne proizvode i da oni budu dostupni ženama, neovisno o tome gdje se nalaze. Rezolucija apelira da članice osiguraju svim učenicima i učenicama mogućnost seksualnog odgoja odnosno zdravstvenog odgoja u svim školama, sukladno njihovom dobu i njihovim potrebama. Apelira i da se poduzmu koraci za suzbijanje štetnih i netočnih informacija o LGBT osobama i da se suzbija diskriminacija nad tim osobama. Poziva države članice da osiguraju svima pristup kvalitetnim i modernim kontracepcijskim sredstvima, ali ono što je najvažnije nama u Rodi, je da stavlja naglasak na tome da sve usluge u svim ustanovama moraju biti dostupne, neovisno o tome imaju li liječnici i liječnice neku vrstu priziva savjesti, objasnila je.


Iz iskustva udruge RODE priziv savjesti utječe ne samo na pobačaje, nego i na spontane pobačaje, ali i na usluge medicinski potpomognute oplodnje, kaže Drandić.


- To je vrlo važno i vrlo velik odmak, da se na ustanove i na sustav stavi odgovornost da osiguraju da ima dovoljan broj liječnika i liječnica, primalja i medicinskih sestara koji su voljni nuditi te usluge, neovisno o drugima koji možda imaju priziv savjesti. Nažalost, u Hrvatskoj je to trenutno veliki problem, kaže i nastavlja:


- Mi imamo nekoliko ustanova u Hrvatskoj gdje gotovo svi ginekolozi imaju priziv savjesti, gdje imamo veliki broj medicinskih sestara i primalja koje imaju priziv savjesti i problem je u tome što država ne čini ništa da osigura da žene koje gravitiraju tim bolnicama i ustanovama osigura zdravstvenu zaštitu koja je njima neophodna. Vrlo je važno spomenuti da je u samoj rezoluciji velika i važna osuda prema nasilju na porodu ali i naglasak na tome da je neophodno da se poštuju i prava trudnica, rodilja i babinjača, ali i dojilja, kaže Drandić i zaključuje kako cijeli dokument uvodi puno novih momenata i daje članicama Rode kao zagovaračicama prava žena kvalitetan temelj na kojemu će graditi buduće zagovaračke akcije, kazala je.

Što rezolucija znači za Hrvatsku


Rezolucija je prošla u Europskom parlamentu, od 675 zastupnika 378 je glasovalo za, 255 protiv. Suzdržanih je bilo 42. Međutim ta rezolucija nema ni zakonodavnu niti obvezujuću snagu. Što to onda znači u svakodnevnoj praksi za Hrvatsku?


- U svakodnevnoj praksi artikuliranje tog stava i te vizije za budućnost u narednih 5 do 10 godina u EU, znači da će se sve buduće direktive koje se rade, sve buduće politike Europske unije, morati temeljiti na ovome stavu i viziji. Dakle, od sada pa nadalje sve što se radi morat će zadovoljiti ono što je artikulirano u ovom dokumentu, pojasnila je.


- To znači da neke stvari koje su do sada možda bile normalne, više neće moći prolaziti tek tako, dodala je, zaključivši da će se promijeniti cijela paradigma vezano za reproduktivno zdravlje.

Komentirala je za Studio 4 HTV-a i ocjenu konzervativnih strana u Europskom parlamentu, koji za rezoluciju kažu ovako: "Pod krinkom širokoprihvaćenog cilja reproduktivnog seksualnog zdravlja želi se još jednom ubaciti radikalna ideološka agenda". Je li ovo ideološka stvar ili stvar zdravlja žena?


- U reguliranim državama seksualno i reproduktivno zdravlje važan su dio javnog zdravlja, odgovara Drandić. Uvredljivim smatra zdravlje proglašavati ideološkim pitanjem. Ne samo uvredljivim, nego netočnim i opasnim.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!