"Rijeka je članstvo u EU-u iskoristila na pravi način"

30.06.2023.

13:17

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Zlatko Komadina i Marko Filipović

Zlatko Komadina i Marko Filipović

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Desetu obljetnicu ulaska u Europsku uniju panel-raspravom na Trsatu obilježili su čelnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Europska sredstva korištena su i u pretpristupnoj fazi, a pomak je očit posebice kad je riječ o infrastrukturi. Na razini županije povučeno je više od 3 milijarde eura, a Rijeka je uz pomoć države postala najveće gradilište u Hrvatskoj.

- Mislim da je ovih desetak godina članstva u EU Rijeka iskoristila na pravi način, povučena su ogromna sredstva i u infrastrukturne projekte i u projekte u kulturi i u one male projekte koji čine život naših građana boljim, od zdravstva, socijale... Moram reći da je Rijeka i prije ulaska u Uniju koristila pretpristupne fondove, a nekoliko godina zaredom proglašeni smo kao najbolji veliki grad u povlačenju EU sredstava, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


- Povukli smo preko 3 milijarde eura kroz razne projekte gradova, općina, županija.. Dogodio se slobodan protok ljudi, roba i kapitala, dobar dio se toga iskoristio u infrastrukturi i u raznim projektima u samoj županiji još od pretpristupnih fondova, ali s druge strane se dogodilo iseljavanje stanovništva, tako da ima i plusa i minusa, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!