16:38 / 17.02.2022.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z.

Ruža i Rozika zadovoljne cijepljenjem na kućnom pragu

U kućnoj atmosferi tim dočekuju teta Ruža i teta Rozika

U kućnoj atmosferi tim dočekuju teta Ruža i teta Rozika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

 A kako bi se povećao broj cijepljenih građana, na teren sve više izlaze i mobilni timovi za cijepljenje u kućnim posjetima. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije takvu strategiju cijepljenja uspješno provode već mjesecima. Do sada je tako cijepljeno oko 1700 građana. Na poziv građana zainteresiranih za cijepljenje, mobilni tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stiže na adresu. Jedna od današnjih lokacija i zaselak Plase nedaleko od Rijeke. U kućnoj atmosferi i uz svježe kuhanu kavu, tim dočekuju dobro raspoložene teta Ruža i teta Rozika.

- Jako puno mi znači jer nisam baš pokretna. Primila sam dvije doze cjepiva i ovo je došlo kao naručeno, jer ne znam ni da li bi išla po treću dozu da sam morala ići autobusom, rekla je Rozamarija Miloš, Plase.

Dnevno je moguće cijepiti petnaest osoba po timu, a broj timova ovisi o broju zahtjeva.

- Ljudi se osjećaju sigurnije, premda i na cijepnim punktovima sada nema većih gužvi i sve to brzo funkcionira, ali u kući, posebno za ljude koji su teško pokretni ovo je puno jednostavnije i osjećaju se nekako ugodnije kod kuće, poručila je epidemiologinja NZJZ PGŽ Andrea Petaros Šuran.

Cijepljenje uz pomoć mobilnih timova u Primorsko-goranskoj županiji provodi se već mjesecima te je dosad na ovaj način cijepljeno oko 1700 osoba.

- Liječnik kao epidemiolog cijepi, a inženjer nam je tu pri ruci za pripremu i upisivanje podataka i tako funkcioniramo, dodala je Petaros Šuran.

- Puno ovo znači, jer ne moramo putovati, nikamo ići, sve imamo doma, a cjepivo je dobro, bolje se zaštititi nego oboljeti, naglasila je Ruža Ožbolt, Plase.

Mobilni tim u kućni posjet stiže unutar pet dana.

- Oni koji nisu u mogućnosti doći na cijepni punkt, a žele se cijepiti mogu nam se javiti svaki dan do 20 sati, te vikendom do 16 sati. Broj je 554 - 802 i mi u što kraćem roku dolazimo na adresu, poručila je koordinatorica mobilnih timova NZJZ PGŽ Tamara Cirković.

Uz mobilne timove Nastavnog zavoda djeluju i timovi patronažne službe županijskoga Doma zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!