S COVID-om smo naučili živjeti, a sada je važno da to ne zaboravimo

06.06.2023.

19:47

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/P.F./HRT

Suživot s koronavirusom

Suživot s koronavirusom

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč tomu što je proglašen kraj globalnog izvanrednog stanja zbog pandemije COVID-a, stručnjaci upozoravaju da virus nije nestao. Studije pokazuju da su visokorizične skupine i dalje izložene komplikacijama i težim ishodima bolesti. Njima je posvećena kampanja "Živjeti s COVID-om".


Epidemija je završila, ali suživot s koronavirusom se nastavlja. Testiranja je sve manje, a mnogi više i ne prepoznaju simptome COVID-a.

- Aktualno su najčešći simptomi prehlade, dosta velika sekrecija iz nosa, osjećaj začepljenosti nosa, grlobolja, ne tako visoka temperatura, navela je doc. prim. dr. sc. Valerija Bralić Lang, specijalistica obiteljske medicine.

Stručnjaci upozoravaju - važno je naučiti pravilno živjeti s virusom. To posebno vrijedi za starije od 60 godina, ali i one s nizom različitih bolesti.

- Bilo srčanih, bilo plućnih, bubrežnih pa i pretilost, dijabetes. Istraživanja su pokazala da je ishod bolesti nepovoljniji ako čovjek ima više tih komorbiditeta, istovremeno više tih popratnih bolesti, istaknuo je prof. dr. sc. Josip Begovac, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora.

Tijekom pandemije s velikim izazovima suočavali su se domovi za starije i nemoćne. Gospođa Đurđica nerado se sjeća tih dana, kaže da je bilo teško i završetkom epidemije za nju se nije mnogo toga promijenilo.

- Ja ju još uvijek osjećam oko sebe, ja se isto ponašam kao da je ona već tu, rekla je Đurđica Bagić, korisnica Doma za starije i nemoćne "Park".

Zato naučeno primjenjuje i dalje.

Mi koji se zajedno više družimo imamo jednako odstojanje jedno od drugih. Već čisto rutinski napravimo polukrug i odmičemo se što dalje možemo jedni od drugih. Peremo ruke i dalje, u domu imamo dezinfekcijsko sredstvo nadohvat ruke, objasnila je Bagić.

Visokorizične osobe čine 22% populacije, a za njih i dalje vrijedi preporuka da se kod ranih simptoma COVID-a jave svojem liječniku.

- Zapravo je najbitnije da su osobe procjepljene u potpunosti, jer procjepljenost donosi jednu značajnu smanjenje rizika hospitalizacije i lošeg ishoda bolesti, naglasila je dr. Bralić Lang.

S COVID-om smo naučili živjeti, a sada je važno da to ne zaboravimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!