S visokim temperaturama raste i potrošnja električne energije

01.07.2022.

19:44

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava, HOPS

Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava, HOPS

Foto: HTV / HRT

U dijelovima Hrvatske oboreni su lipanjski temperaturni rekordi. U Kninu je prošli mjesec izmjereno i više od 40 stupnjeva, u Rijeci 38 i pol, Senju i Pazinu oko 37. Čak i u srcu Like, u Gospiću, u lipnju je živa u termometru u jednom danu gotovo dosegnula 36 stupnjeva. Očekivano, s visokim temperaturama raste i potrošnja električne energije. Jučer i prekjučer potrošeno je više od 60 tisuća megavatsati dnevno, s tim da je u jednom satu u srijedu dosegnuta potrošnja veća od 3 tisuće megavata, najviše u posljednjih 6 godina.


- Tijekom trajanja ovog toplinskog vala potrošnja je u granici 1 do 2 postotka ispod rekorda zabilježenog 2017., tako da danas nismo srušili rekord koji je zabilježen u srijedu ovaj tjedan kada smo postigli 3054 megavata, odnosno na razini dana oko 61 tisuću megavat sati ukupne potrošnje, rekao je Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava, HOPS.

Kaže kako problema u sektoru iz kojeg on dolazi - prijenosu električne energije - nema. 

- Ja vam prvenstveno mogu reći sa stajališta Hrvatskog operatora prijenosnog sustava koji je zadužen za prijenos električne energije da u tom dijelu problema nema. Što se tiče opskrbljivača, trebali bi ste pitati njih. Naravno, indikativno je, pratimo geopolitičku situaciju i opću energetsku krizu gdje cijene energije - električne energije i plina koji se također koristi za proizvodnju električne energije, u posljednje vrijeme divljaju, kaže Blažević.

Objašnjava kako uvoz električne energije po ljetu raste.

- Na razini godine u Hrvatskoj se uvozi 20 do 40 posto električne energije, ali morate uzeti u obzir da je u taj uvoz uračunato i polovica NE Krško koja je u hrvatskom vlasništvu, ali se statistički računa kao uvoz, tako da je realni uvoz manji. Kroz ljetno vrijeme je manja proizvodnja iz naših hidroelektrana, uvoz mora biti veći, uvozimo oko 40-50 posto električne energije. Tu opet treba oduzeti NE Krško, rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava, HOPS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!