Vrijeme je sve nepredvidljivije i ekstremnije

01.07.2022.

19:12

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Vremenski ekstremi

Vremenski ekstremi

Foto: - / Shutterstock Blog

Nezapamćeni val vrućine koji je od Arktika do obale sjeverne Afrike u lipnju uzrokovao rekordne temperature, nastavlja se i u srpnju. U Norveškoj su temperature više od 30 stupnjeva, što dosad nije zabilježeno unutar europskog Arktičkog kruga. U Poljskoj i Njemačkoj premašuju 35 stupnjeva. S druge strane, grmljavinske oluje uzrokovale su razorna klizišta u Austriji i Češkoj. Ima i žrtava. 

Da je vrijeme sve nepredvidljivije i ekstremnije, uvjerili su se stanovnici austrijske Koruške koju su pogodile snažne oluje i prouzročile poplave, brojna klizišta i odrone. Tisuću kuća ostalo je bez struje, uništene su neke ceste, mnogi domovi.

- Bilo je strašno, oko 2 sata začula se snaža buka, zatim je prodrla voda koja je nosila sve pred sobom, kaže Wilfried Hinteregger, stanovnik Koruške.

Za razliku od Austrije, Italija se suočava s ekstremnom sušom. Kažu - najvećom u posljednjih 7 desetljeća. Tolika je da isušuje rižina polja u dolini rijeke Po, pa je ugrožena žetva. Zbog nedostatka kiše, najveća talijanska rijeka pretvara se u dugačak pješčani pojas i ostavlja rižina polja bez vode.

- Možemo vidjeti da je na ovom polju zemlja potpuno suha. Dijelovi koji nisu prekriveni biljkama izgledaju gotovo kao pješčana plaža, rekao je farmer Giovanni Daghetta.

Kiše je znatno manje od prosjeka u ovo doba godine i pojavile su se velike pukotine u tlu, što pogoduje razmnožavanju skakavaca. Već sada se bilježi šteta na poljoprivrednim kulturama.

I Rumunjska se suočava s ekstremno visokim temperaturama. Ovih dana očekuje se i do 40 stupnjeva, a prema prognozama, toplinski val neće uskoro proći. Svi koji mogu traže osvježenje.

Isto je i u Mađarskoj gdje je zbog vrućine od ponedjeljka na snazi crveno upozorenje. Zabilježene su rekordne temperature rano ujutro i kasno poslijepodne. Najvišna dnevna temperatura izmjerena je u mjestu Adony kod Budimpešte, viša od 39 stupnjeva.

- Dobro je što je sunčano, ostajemo na plaži uživati, a u međuvremenu se bavimo nekim sportom, kaže Mihaly Medvinszky.

Porastom temperature na Zemlji dolazi do zagrijavanja i zakiseljavanja oceana, upozoreno je u Lisabonu na četverodnevnoj UN-ovoj konferenciji o oceanima koja je okupila 7000 sudionika iz više od 100 zemalja.

- Nažalost, oceane smo uzeli zdravo za gotovo, a danas se suočavamo s onim što bih nazvao oceanskim izvanrednim stanjem. Moramo preokrenuti plimu, poručio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Zagrijavanje oceana dovodi do jačih i češćih oluja, zbog čega se gradovi na obali suočavaju s poplavama. Problem je i što 11 milijuna tona plastičnog otpada dospije u oceane svake godine, a ta bi se količina do 2040. mogla utrostručiti, upozorio je UN koji ove godine želi postići konsenzus o sporazumu vezanom za zaštitu oceana od eksploatacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!