"Nikad manje i lakših pitanja": Saborski zastupnici opet u klupama

15.09.2021.

16:05

Autor: A.Z./HRT

Aktualnim prijepodnevnom nakon dvomjesečne stanke počelo je jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Aktualnim prijepodnevnom nakon dvomjesečne stanke počelo je jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Foto: Screenshot / HRT

Aktualnim prijepodnevnom nakon dvomjesečne stanke počelo je jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora, koje, prema Ustavu, traje do polovine prosinca. Predsjedniku i članovima Vlade postavljeno je 39 pitanja o aktualnim temama.


O spremnosti bolničkog sustava, cijenama, euru, izboru suca Vrhovnog suda...

HDZ-ov Hrvoje Šimić postavio je pitanje jesmo li, s obzirom na povećanja brojki zaraženih, kao bolnički sustav spremni za 4. val pandemije. Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je da je utemeljena i malo promijenjena strategija za 4. val, kako ne bi trpjela druga zdravstvena zaštita. Poručuje još jednom: "Cijepljenje je najbolji način da se spriječi opterećenje zdravstvenog sustava".

SDP-ovu Mirelu Ahmetović zanimalo je što će ministarstvo gospodarstva poduzeti zbog najavljenog poskupljenja hrane i energije.

- Do kraja godine naše građanke i građani ne moraju brinuti niti o cijeni struje, niti o cijeni plina, odgovorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodavši da, što se tiče našeg izravnog utjecaja na cijene bilo kojeg proizvoda u tržišnoj ekonomiji - "to, nažalost, nije moguće".

"Ministre, možda niste za baciti", odgovorila mu je Ahmetović, aludirajući na majicu s natpisom "Nisam za baciti" koju je ministar Ćorić nosio u sklopu akcije #ZaZeleniSvakiDan, dodavši: "ali niste ni za voditi ovo ministarstvo, građani ne zaslužuju vašu indiferentnost".

Hrvatske suvereniste zabrinjava uvođenje eura. Marko Milanović Litre kazao je kako Hrvatski suverenisti smatraju "da se treba pitati hrvatske građane njihovo mišljenje o raspisivanju referenduma oko odricanja monetarnog suvereniteta RH". Plenković mu na to odgovara da je Ruža Tomašić, koja je otišla u političku mirovinu, od 2013. u Europskom parlamentu, a tamo su euri. 

Možemo! je zanimalo je li neodlučnost Vlade oko izbora suca Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda povezana s njegovim presudama u aferi Agrokor.

- NGO aktivizam transformiran u političke stranke s enormnom potporom medija uvijek ide na najkreativnije i na najnevjerojatnije scenarije, uživam! - odgovorio im je na to Plenković.

- Na moja pitanja o Agrokoru vaš odgovor uvijek je NGO aktivizam, gdje je NGO aktivizam nešto loše, to vas je vjerojatno prijatelj Orban naučio!, replicirala je Sandra Benčić (Možemo!).

Sjednica je nastavljena iznošenjima stajališta klubova zastupnika.

Komentiravši današnji aktualni sat u Saboru, premijer Andrej Plenković rekao je da je bio jedan od najčudnijih.

- Ne sjećam se benignijeg aktualnog sata. Ja osobno nikad nisam imao manje pitanja!, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!