09:00 / 28.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Sabor o ubrzanju sudskih postupaka

Ivan Malenica u Saboru

Ivan Malenica u Saboru

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Dok njegovi odbori saslušavaju troje kandidata za nove članove Vlade, Hrvatski sabor raspravlja zakonske prijedloge koji bi trebali ubrzati kaznene i parnične postupke te povećati učinkovitost domaćeg pravosuđa.

Uživo pratite sjednicu Hrvatskoga sabora:

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izvijestio je da je na hrvatskim sudovima lani zaprimljeno 1,3 milijuna predmeta, 158 tisuća više nego 2020. godine, te potvrdio kako smo po broju predmeta na sto tisuća stanovnika u samom vrhu zemalja EU.

- Sudovi su riješili 98 tisuća predmeta više, rekao je ministar u Hrvatskom saboru kojem je predstavio izmjene Zakona o parničnom postupku kojima se taj postupak želi ubrzati, pojednostaviti i modernizirati. Predložene izmjene dio su paketa promjena na kojima radimo kako bi naše pravosuđe bilo učinkovito, a građani riješili svoje sporove u što kraćem roku, istaknuo je Malenica.

Naglasio je kako se izmjenama uvode precizni rokovi za završetak postupka - tri godine za prvostupanjske, godinu za drugostupanjske (žalbene) postupke. Kod sporova male vrijednosti propisuje se rok od godinu dana u prvom stupnju i šest mjeseci za žalbeni postupak. Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta - moralo bi se održati u roku od tri mjeseca, a glavna rasprava najkasnije u roku od šest mjeseci.

Obvezno tonsko snimanje ročišta

Uvodi se obvezno tonsko snimanje ročišta, zapisnici će se voditi samo o najbitnijim radnjama poduzetima na ročištu, što bi trebalo skratiti trajanje samog ročišta, posebice tijekom davanja izjava. Zastupnici načelno ne spore dobru namjeru predloženog zakona, a suverenist Željko Sačič istaknuo je da se radi o "iskoraku u svakom pogledu".

Ante Kujundžić (Most) zapitao se pak hoće li se planirano postići s obzirom da su sudski postupci u najvećoj mjeri opterećeni postupcima za naknadu štete i predmetima utvrđivanja vlasništva. Kronični problem našeg pravosuđa definitivno nisu suci, jer jedan sudac u Hrvatskoj godišnje riješi oko 300 predmeta, u Finskoj samo 66, kazao je zastupnik.

Samo petero zastupnika u Sabornici

Dalija Orešković (Centar) ocijenila je da je predloženi zakon samo tehnički propis koji ni na koji način ne zadire u arhitekturu pravosuđa. Ključnima drži tri koraka, među njima jaču kontrolu nad radom sudaca te kontrolu nad transparentnošću sudskih odluka koju provode sami građani.

S obzirom da je Sabor o izmjenama Zakona o parničnom postupku raspravljao u isto vrijeme dok su njegovi odbori saslušavali troje kandidata za nove članove Vlade, u Sabornici je, kako su izbrojali sami zastupnici, bilo njih samo petero.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!