Prijepori oko reforme pravosuđa

11.02.2022.

19:32

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

Sabor tjedni rad završio glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda

Sabor tjedni rad završio glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nakon provedenog glasovanja, Sabor je pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative i da u to uključi najmanje po dva predstavnika svake inicijative. Odbijeni su prijedlozi Mosta i SDP-a da potpise provjerava DIP u roku od 30 dana. Zastupnici su, uz kritiku oporbe, izglasali i paket pravosudnih zakona, a prijepore izaziva i novi Zakon o parničnom postupku, koji je trenutačno u javnom savjetovanju.

Četiri zakona, koja se odnose na sudove i državna odvjetništva dobila su podršku većine zastupnika. I to nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer naglasio da Hrvatska provodi najveću pravosudnu reformu od ulaska u Europsku uniju. Oporbi je poručio da bi je trebala podržati. A iz oporbe danas uzvraćaju:

- Kad premijer traži podršku oporbe, onda znam da nešto odmah ne valja. To je, kao red flag mi se upali. Kao prvo, sve ono što smo do sada vidjeli od reforme ne predstavlja nikakvu reformu – izjavila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Platformi Možemo! ministar Ivan Malenica odgovara - reforma će dovesti do korjenitih promjena u pravosuđu. I dodaje:

- Tri su smjera djelovanja. To su zakonodavne izmjene, izmjene organizacijskog okvira i razvojni projekti. Zakon o parničnom postupku i Zakon o kaznenom postupku su 2 najvažnija procesna zakona i njihove izmjene će u znatnome ubrzati postupke.

Prijedlogom novoga Zakona o parničnom postupku trebali bi se uvesti rokovi.

U izradi nacrta izmjena sudjelovao je i Vrhovni sud, koji se, kako je jučer istaknuo premijer, nije suglasio s dijelom izmjena, uključujući uvođenje rokova. Radovan Dobronić, predsjednik toga suda, vezano uz rokove, danas objašnjava:

- To je poanta, samo po sebi to još neće riješiti problem. Moraju se paralelno i koordinirano poduzimati baš različite mjere da bi se istovremeno postigao cilj. Jer ako vi prikažete da je sporost ili nedovoljna ažurnost rezultat neke pogreške u ZPP-u, to je pogrešno.

Na kritike čelnika Vrhovnog suda ministar Malenica odgovara:

- Ne znam koliko je on dovoljno upoznat s aktivnostima koje Ministarstvo poduzima. Istaknuo sam niz zakonodavnih aktivnosti, niz ulaganja u infrastrukturu i digitalizaciju. Možda kad bi vidio cjelokupnu sliku onoga što Ministarstvo radi, možda bi imao drugačije mišljenje. Svjesni smo problema, neriješenih predmeta i dugotrajnosti i na njima aktivno radimo.

Smanjivanje broja predmeta i ubrzavanje sudskih postupaka među glavnim su ciljevima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!