Sabor: Omogućiti europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom

23.02.2022.

13:47

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici radni tjedan otvorili su raspravom o novom zakonu o registru osoba s invaliditetom (OSI). Registar podataka o invaliditetu vodi se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, preduvjet je za planiranje preventivnih mjera i donošenje programa za OSI, izvor je epidemioloških podataka za nacionalne i međunarodne potrebe i temelj za provjeru statusa OSI. Prema procjenama UN-a problem invaliditeta je mnogo veći nego što se uobičajeno misli. Prema njihovim podacima od 10 stanovnika barem je jedan u izvjesnoj mjeri osoba s invaliditetom, što čini 10 posto. U Hrvatskoj je oko 400 tisuća osoba s nekim stupnjem ili vrstom invaliditeta o kojima se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vodi registar kao temelj za procjenu njihovih statusa. Izmjenama Zakona o registru osigurat će se bolji obuhvat podataka i ubrzati automatska razmjena s korisnicima, objasnio je državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazanić.

Saborski zastupnici ocijenili su da je novi zakon o registru osoba s invaliditetom (OSI), što ga je predložila Vlada, korak naprijed u odnosu na postojeće stanje, no žale što njime nije otvorena mogućnost izdavanje europske iskaznice za OSI.

Vladin predstavnik nije isključio takvu mogućnost.

- Ovo je tek prvo čitanje zakona, otvoreni smo za sve sugestije, ako je to unapređenje za OSI to ćemo usvojiti, rekao je Željko Plazonić.

Time je odgovorio na zahtjeve oporbenih klubova Mosta, ZLB, Socijaldemokrata da se zakonom omogući izdavanje europske iskaznice za OSI kako je to predložila pučka pravobraniteljica.

Registar OSI je središnje mjesto na kojem se vodi evidencija o tim osobama, o njemu skrbi HZJZ, u njega se unose podaci iz više izvora, zavoda za zdravstveno i mirovinsko, ministarstava, bolnica i sl., a svi oni imaju obvezu ažurirati podatke u skladu s nastalim promjenama.

Registar, utemeljen 2002., preduvjet je za planiranje preventivnih mjera i donošenje programa za OSI, temelj za provjeru njihova statusa.

Ljubica Lukačić (HDZ), zadovoljna je što će OSI konačno moći na jednom mjestu dobiti potvrdu o podacima upisanim u Registar koja će dokazivati njihov invaliditet. Njome bi OSI trebala moći ostvariti prava u svim sustavima, kazala je zastupnica korigirajući podatak prema kojemu Hrvatska ima 400.000 OSI.

- Već ih imamo 608.000, naglasila je.

Uršu Raukar Gamulin (ZLB) pita zašto se u Registar ne unose i socioekonomski, odnosno podaci o sustavu obrazovanja, rada, stanovanja OSI.

Oporbeni zastupnici kritiziraju što se invalidnost stječe na različit način, ovisno o tome radi li se o vojnom ili civilnom invalidu.

- Jesu li oštećenja vida i sluha drugačija s obzirom kako smo ga stekli, upitala je Katarina Peović (RF).

- Zašto civilni invalid sa stopostotnim invaliditetom prima 1000 kuna, a invalid rata preko 5000 kuna, zanima Marina Miletića (Most).

Andreja Marić (SDP) pitala je koja IT tvrtka podržava digitalnu obradu Registra, te koliko godišnje to iznosi.

- Ne znam koja će tvrtka to dobiti, ni koliko to košta, javna nabava nije moj dio posla, odgovorio joj je državni tajnik Plazonić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!