Oporba u Saboru nabrajala afere i ministre koji su zbog njih morali otići

23.02.2022.

12:21

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS

Slobodni govori u Saboru

Slobodni govori u Saboru

Foto: HTV / HRT

Da nije uhićen, danas bi se u Saboru raspravljalo o zahtjevu oporbe za opozivom sada već bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Oporba ne želi novog ministra, nego raspuštanje Sabora i  raspisivanje novih izbora. Tijekom slobodnih govora u Saboru prozvali su vladajuću stranku i njihove koalicijske partnere zbog korupcije, nabrajali su afere, ali i ministre koji su zbog tih afera morali napustiti Vladu. Kritizirali su i jučerašnji prijedlog za novog ministra graditeljstva. Koalicijske partnere u Vladi pozvali su da se priključe njihovoj inicijativi za raspuštanje Sabora. Iz vladajuće stranke poručuju da su više puta istaknuli da imaju nultu toleranciju na korupciju, podupiru neovisnost pravosuđa i DORH-a te podsjetili kako je DORH funkcionirao u vrijeme vlade SDP-a, javila je Iva Magušić-Dumančić iz Sabora.

Marin Miletić, Klub zastupnika Mosta, postavio je pitanje hrvatskim građanima.

- Hrvatski narode, imaš li ti srama, vi ste odgovorni. Vi ste oni koji nas ovdje dovodite. Mi smo u Hrvatskom saboru vaša slika, sa svojim manama, ranama, ispadima, mafijaškim strukturama, zlom, nepotizmom, uhljebima.

Stephen Nikola Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, poručio je da se, na žalost, vidi s kojom se lakoćom dijeli novac poreznih obveznika.

- Upravljaju novcima kao da padaju s neba i nisu svjesni kako obični ljudi žive, ustvrdio je.

- To više ne prolazi, bolest vaše vlade je kronična teška, zove se korupcija i odavno je metastazirala, poručila je Ivana Kekin (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka), a Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, ustvrdio je da tko zna osobe koje će se naći na popisu sutra. 

- Ovo je sukus rada Plenkovićeve vlade i može li itko zamisliti da premijer nije znao ništa o tome, rekao je.

Branko Bačić
, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kazao je da je jasno definirana nulta stopa tolerancije na korupciju te da na tome Vlada inzistira.

- Je li se to moglo događati u vrijeme SDP-ove vlade? Jer, čuli smo kako je tadašnji predsjednik Vlade, danas predsjednik Republike Hrvatske rekao kako je bio upoznat sa svim izvidima, kazao je.

Anka Mrak Taritaš iz kluba zastupnika Centra i Glasa podsjetila je u Saboru kako se tražila rasprava o opozivu bivšeg ministra Darka Horvata zbog njegove nesposobnosti koju je pokazao u obnovi potresom pogođenih područja. Rekla je kako je svima jasno, pa i premijeru, da Darko Horvat tu raspravu politički ne bi preživio.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista u slobodnom je saborskom govoru zaključio kako je jedini put kojim još Hrvatska može ići "dorhokracija", a državnim je odvjetnicima je poručio da su jedina mogućnost da se spasi Hrvatska.

Potpredsjednik Sabora, socijaldemokrat Davorko Vidović, tvrdi da uhićeni bivši ministar ne može istodobno aktivirati saborski mandat, staviti ga u mirovanje, a zatim koristiti povlasticu 6 plus 6 mjeseci. To je, kaže, nespojivo. Podsetimo, Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak najavio je da će takav zahtjev podnijeti Saboru.

U saborskim slobodnim govorima zastupnica Katarina Peović iz Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte podsjetila je na aferu zbog koje je pao ministar Horvat za 100.000 do 200.000 kuna. Kazala je kako su 2018., u vrijeme dok se on dopisivao i nudio pomoć malim poduzetnicima, Uljanik i njegovi radnici doživljavali agoniju. 

- Bilo je potrebno državno jamstvo od 150.000 kuna da se spase stotine radnih mjesta u Uljaniku rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!