07:00 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Selak Raspudić: Ako se sramite Indijanaca, vratite ih nama!

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: IMS HTV / HRT

Sabor je započeo plenarno zasjedanje s iznošenjem stajališta klubova zastupnika i neovisnih zastupnica i zastupnika.Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) kritizirala je objavu Chicago Monuments Projecta (CMP) da razmišljaju o sudbini Spomenika Indijancima Ivana Meštrovića, jer je prema njihovu mišljenju neprikladan te poručila ako se sramite Indijanaca, dajte ih nama.


Selak-Raspudić podsjetila je kako je CHM na svojim stranicama naveo da je Meštrovićev rad, među onim spomenicima od njih četrdesetak u Chicagu, o kojima je potrebna rasprava.


- Sumnjiče to remek djelo kiparstva da je politički nekorektno, nepoćudno, pa ako uspiju u svojim nakanama, osuđeno je na uklanjanje kao nešto sramotno, objasnila je i naglasila kako se i u slučaju da se to ne dogodi, kip zauvijek nositi mrlju politički nekorektnoga, što već sada nije mala šteta.


Hrvoje Zekanović (HS) zapitao se gdje je nestao Milorad Pupovac, pa ustvrdio da se Pupovac stvarno sakrio i to jer dolaze lokalni izbori.

Zekanović je ustvrdio kako je korona-kriza razotkrila mnoge činjenice vezane za EU, pokazala da se u slučaju EU radi o skupini nesposobnih birokrata koji se na smiješan način snalaze u ovoj krizno situaciji. 


Naglasio je i kako su Suverenisti protiv obveznog, prisilnog cijepljenja, ali žele da onima koji se žele cijepiti, vlast to omogući.


Darko Klasić (HSLS) upozorio je kako je Hrvatska nepotrebno zakomplicirala proceduru za letenje dronovima koja je trebala biti jednak za sve na razini EU-a.


U Hrvatskoj, kazao je, morate minimalno položiti ispit za pilota drona da bi legalno mogli letjeti s njim, dron mora imati važeću policu osiguranja, čak i za male dronove do 250 grama, cijena osiguranja im je skoro u cijeni osiguranja motocikla ili radnog stroja, ako želite letjeti morate se prijaviti kontroli leta itd.


 Naglašava i kako je snimka iz zraka dozvoljena samo pravnim osobama, ne i fizičkima, pa hobisti, primjerice, ne mogu dobiti dozvolu i snimati bez odobrenja, osim ako ne rade za neku medijsku kuću ili imaju tvrtku za snimanje iz zraka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!