15:27 / 05.03.2021.

Autor: Hina/HRT

U Saboru kritike na račun anketnog listića škole u Kastvu

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Anketni listić koji je navodno vjeroučiteljica osnovne škole u Kastvu podijelila djeci, a u kojem trebaju odgovoriti žele li ili ne u vlaku sjediti pored homoseksualca, Srbina, redovnika, prostitutke ili drugih u Saboru je naišao na osude i najavu ponovne rasprave o reviziji Vatikanskih ugovora.

Društvenim mrežama proširio se anketni listić na kojemu se od djece traži da se izjasne i objasne žele li ili ne u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne, prostitutke iz Berlina, afričke žene koja prodaje proizvode od kože, Roma koji je tek izašao iz zatvora, Indijke s jednogodišnjim djetetom, hrvatskog tajkuna, liječnika specijalista za pobačaje, kompjutorskog hakera, Jehovinog svjedoka, u Hollywoodu vrlo uspješne turske glumice, engleskog nogometaša, repera koji živi alternativnim načinom života ili mladog umjetnika koji boluje od AIDS-a. Zadatak učenika bio je izabrati s popisa tri osobe s kojima bi i tri s kojima ne bi željeli putovati u istom kupeu te pojasniti svoje razloge.

Glas: Tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči se na građanskom odgoju

Komentirajući slučaj, iz Glasa su priopćili da se tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči na nastavi građanskog odgoja, a ne na vjeronauku Katoličke crkve.

- Zadaća iz vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi ne može biti poticaj za raspravu o toleranciji u kontekstu nastave iz vjeronauka. Ako ništa drugo, dobro su nam poznati stavovi hrvatske Katoličke crkve o homoseksualcima i pobačaju, i teško da možemo povjerovati da su se u zadaći vjeroučiteljice koju zapošljava ta ista crkva oni našli s namjerom da se učenike potiče na otvoren i tolerantan stav, ističe se u priopćenju.

- Mjesto za ovakve zadaće postoji i zove se nastava građanskog odgoja. I to prema kurikulumu koji propisuje hrvatska država, a ne Katolička crkva, i sa stručnim obrazovnim kadrovima koje je za to zaposlila. Podsjećamo da se Glas od osnivanja zalaže za izbacivanje vjeronauka i uvođenje građanskog odgoja u škole te da je prva i jedina stranka koja je 2018. godine u Saboru predložila reviziju ugovora sa Svetom stolicom. Reviziju tih ugovora će uskoro u Saboru ponovno predložiti zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš, najavili su iz te stranke.

Borić: Neprimjereno i zabrinjavajuće

Za Radu Borić iz Možemo to je posve neprimjereno i zabrinjavajuće.

- S druge strane, to nije pojedinačan slučaj jer ako se malo prisjetimo, sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama gdje su vjeroučitelji izašli iz okvira koje bismo od njih očekivali i kao od vjeroučitelja, ali i kao učitelja. Imali smo vjeroučitelje koje su zagovarali reviziju povijesti, a ima i pritužbi da u takvim anketnim listićima djeca moraju ocjenjivati svoje roditelje koji će, ako nisu vjernici, završiti u paklu, napomenula je.

Traži se očitovanje i od Ministarstva obrazovanja i od Riječke nadbiskupije, i sporno je što u obrazovanju odlučuje, ne jedna institucija koja bi trebala, nego se čini da bi institucija, znamo da je to ona koja plaća vjeroučitelje, trebala svojim radom odgovarati Ministarstvu obrazovanja i znanosti, poručila je Borić.

SDP-ov Arsen Bauk kratko je poručio da su "sve to Božja bića i tko plati kartu i sjedne u vlak, željeznička tvrtka dužna mu je tu uslugu pružiti".

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da ne zna okolnosti slučaja, ali, dodaje "to mi zvuči dosta bizarno i u najmanju ruku vrlo je čudno takva pitanja postavljati osnovnoškolcima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!