Analiza izbora u Splitu: Velika pobjeda Ivice Puljka

27.06.2022.

07:44

Autor: Građani Splita odlučili

Analiza izbora u Splitu

Analiza izbora u Splitu

Foto: U mreži Prvog / HRT

Prijevremeni izbori bili su hrabra politička odluka Ivice Puljka. Možda se i mogla očekivati pobjeda Puljka, ali ovo što se dogodilo je njegova ogromna pobjeda, rekao je u emisiji U mreži Prvog, Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Galerija
Saša Ljubičić, Foto: U mreži Prvog/HRT
Berto Šalaj, Foto: U mreži Prvog/HRT

- Na ove izbore izašlo je 20 tisuća manje građana Splita nego prije godinu dana. U tim uvjetima Puljak je dobio 5 tisuća glasova više, a njegova stranka dobila je 7 tisuća glasova više, rekao je i dodao kako mu je za kolosalnu pobjedu nedostajalo nekoliko stotina glasova u utrci za gradonačelnika i nekoliko stotina da imaju šesnaestog zastupnika u Gradskom vijeću.

Novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić, rekao je kako su rezultati izbora iznenađenje svih iznenađenja.

- Svi su smatrali da će se rezultati samo preslikati i da će odnosi u Gradskom vijeću biti podjednaki, no dogodilo se da Centar s jednim vijećnikom, najvjerojatnije MOST-a, će činiti većinu u Gradskom vijeću, govori i dodaje kako je očito da se političko riskiranje isplatilo, a građani su to honorirali.

Puljkova poruka: Želimo imati uzde u svojim rukama i želimo uvesti red u gradu i suprotstaviti se korupciji i nepotizmu i svemu onom što je kao paukova mreža premrežilo grad posljednjih godina je upalilo i birači su rekli svoje, smatra Ljubičić.

Šalaj govori kako je HDZ očekivao bolje rezultate. Oni su u prošlom sazivu imali 9 mandata, a sada ih imaju 8.

- Očekivali su da bi kao jaka stranka s nestranačkim kandidatom, koji je zamijenio politički kompromitiranog lidera HDZ-a, da bi mogli zajedno sa Željkom Kerumom i Domovinskim pokretom imati u Gradskom vijeću 16 mandata, ali to se nije dogodilo, rekao je.

Dodaje kako je Hrvatska jedna od država EU koja ima najniži odaziv kako na državne, tako i na lokalne izbore i to je društvena tema kojoj se treba šire posvetiti, a ne samo od izbora do izbora.

Ljubičić smatra kako je Bojan Ivošević najjači adut Centra od samog početka. Kako kaže, on je beskompromisni borac za komunalni red.

- Nezreo je u političkoj komunikaciji s jedne strane, a s druge strane ima „kratak fitilj”, ne trpi kritike, rekao je.

Šalaj govori kako će Puljak koalirati ili s Mostom ili s SDP-om. Misli da bi to mogao biti SDP iako je paradoksalno loše prošao na izborima.

Na pitanje što će se dogoditi u splitskom HDZ-u, Ljubičić govori kako smatra da nitko u HDZ-u nije radio protiv Zorana Đogaša, ali očito nije dobro radio za njega.

- Đogaša javnost premalo poznaje. Ide na izbore s „figom” u džepu, kandidira ga HDZ, a on nije HDZ-ovac i nigdje se ne vidi ni logo HDZ-a, govori.

Što se tiče Keruma, osim što ima 2 mandata manje u Gradskom vijeću, ništa se nije previše promijenilo za njega. On je bio u oporbi u prethodnom sazivu s 4 mandata, sada će biti u oporbi s 2 mandata.

- Kerum je ljut, zato što su ovi rezultati pokazali da njegova politička popularnost u Splitu rapidno opada, govori i dodaje da se čini kako je ovo početak kraja Željka Keruma.

Ivica Puljak i njegovi zamjenici sinoć nisu bili euforični, nije bilo političkog trijumfalizma.

- Čini se da ih je kampanja umorila, ali su i svjesni kakvi su sve izazovi pred njima, govori Šalaj.

Na pitanje hoće li se moći ostvariti predizborna obećanja Puljka bez potpore županije kojom vlada HDZ i potpore Vlade, Ljubičić naglašava kako to neće biti moguće bez potpore, ali ako do nje ne dođe, to će razjariti građane i tada će Centar dobiti još veću podršku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!