Bliži se dan izbora u Bosni i Hercegovini

23.09.2022.

20:51

Autor: Miljenko Karačić/T.V./Dnevnik/HRT

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

I u trećem tjednu predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini političari iznose svoja već poznata stajališta koja itekako potvrđuju koliko je podijeljeno tamošnje društvo. Hoće li se što promijeniti nakon izbora, odlučit će birači 2. listopada.


Bliži se dan izbora u Bosni i Hercegovini. S predizbornih plakata smiješe se kandidati koje će građani odabrati 2. listopada.

U Republici Srpskoj i vladajući i oporba najavljuju borbu za jačanje tog entiteta.

- Jaka Republika Srpska, uvijek uz svijest o tome da sam izabrana od birača na teritoriju Republike Srpske, da Bosna i Hercegovina nije jedinstvena izborna jedinica za bilo koji nivo vlasti i naravno da odgovornost nosim prema građanima RS, prema institucijama Republike Srpske, kaže Željka Cvijanović, kandidatkinja SNSD-a za člana Predsjedništva BiH.

U Federaciji BiH stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor bore se za ravnopravnost s druga dva naroda i mogućnost da Hrvati biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti, a ne da ih biraju brojniji Bošnjaci.

- Tu moramo otkloniti diskriminaciju prema jednom cijelom hrvatskom narodu onako kako je to kazala i odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na administrativno-političkim razinama, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda, tamo gdje se štite kolektivna prava, rekla je Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH.

Pri tome Hrvati imaju potporu Republike Hrvatske, a vođi SDA smetaju osobito istupi predsjednika Zorana Milanovića kojemu iz Bugojna oštro poručuje.

- Bosanski Hrvati, bosanski Srbi i Bošnjaci su bili jedan narod. Bez obzira što se poslije dešavalo bosanski Hrvati su naš narod, a nisu vaš. Ostavite se BiH, imate puno posla u Hrvatskoj, poručio je Bakir Izetbegović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.

Zapaljiva retorika za naklonost birača trajat će sve do izbora. Ni deset dana prije njih ne zna se kako izabrati zastupnike Doma naroda Federacije BiH jer je Ustavni sud ukinuo odredbe koje nisu bile u skladu s Ustavom. Stoga se očekuje da visoki predstavnik nametne nove odredbe.

- Ovaj proces nema alternative. On će završiti jer BiH može živjeti jedino kao ravnopravna država tri konstitutivna naroda i svih njenih građana. Možda je to teško reći, ali bez toga ova zemlja nema nikakve budućnosti, ističe Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

- Očekujemo da visoki predstavnik po svojoj ovlasti uzme stvar u svoje ruke i ne gasi požar pištoljem za vodu nego da iskoristi bonske ovlasti i osigura punu konstitutivnost sva tri konstitutivna naroda na području cijele BiH, rekao je Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog pomaka.

Zasad je Christian Schmidt nametnuo samo tehničke promjene Izbornog zakona, a o najavljenim političkim o kojima se domaći političari nisu mogli dogovoriti zasad šuti. Sve više analitičara tvrdi da i on čeka izborne rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!