Dogovor sudaca i Ministarstva: dobili ono što su tražili

24.05.2023.

19:28

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/P.F./HRT

Iva Magušić-Dumančić

Iva Magušić-Dumančić

Foto: Dnevnik / HRT

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) je nakon dvotjednog bijelog štrajka, pokrenutog zbog nesuglasica s Ministarstvom pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, s predstavnicima resornog ministarstva postigla dogovor.  Bio je to prvi sastanak nakon bijelog štrajka, koji je sudačka udruga pokrenula zbog nesuglasica u vezi s povećanjem plaća.


Sastanak sudaca s predstavnicima ministarstva pravosuđa pratila je novinarka HRT-a Iva Magušić-Dumančić koja se s informacijama javila uživo u središnji Dnevnik HTV-a.

- Suci i ministarstvo nakon više od mjesec dana razgovora, pregovora napokon su danas došli i do dogovora. Nakon sastanka pred novinare su izašli suci, Međutim o konkretnoj ponudi ministarstva, o konkretnim brojkama nisu htjeli govoriti. Poručili su tek vrlo kratko i jasno kako su dobili ono što su tražili, izvijestila je Magušić-Dumančić.

- Podsjetimo, prijašnja ponuda ministarstva bila je povećanje plaća prvostupanjskim sucima u iznosu od oko 513 eura, međutim taj iznos uključivao je i materijalna prava, odnosno božićnice, regrese, naknade za prijevoz. Suci na takav dogovor nikako nisu htjeli pristati. Oni su izračunali da bi im se tako plaća povećala oko 400 eura, sve ostalo ovisilo bi o tim naknadama i tražili su povećanje plaća od 600 eura bez materijalnih prava. Kako stvari neslužbeno stoje, čini se da su se suci i ministarstvo našli negdje na pola puta, ali uz uvjet sudaca da se nastave pregovori i razgovori kada je u pitanju cjelovita izmjena zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika, posebno kada su u pitanju spomenuta već njihova materijalna prava i ono što njima zapravo najbitnije, a to je indeksacija plaća, dodala je.

- Radna skupina na tom dijelu zakona počet će raditi već tijekom sljedećeg tjedna. Ideja je da taj zakon bude izglasan do kraja godine, a kada je u pitanju ovaj današnji dogovor, ideja je da taj zakon uđe u hitnu saborsku proceduru i da bude izglasan prije ljetne stanke, kako bi suci svoje prve veće plaće vidjeli već u srpnju, odnosno one bi im bile isplaćene u kolovozu, rekla je Magušić-Dumančić.

Izjavu nakon sastanka dao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec.

- Došlo je do toga da su se materijalna prava koja je ministarstvo samo ponudilo sada pretvorilo u osnovicu. Ta osnovica će biti kasnije u drugoj fazi osnova za indeksaciju plaća, za uvođenje platnih razreda na prvom i drugom stupnju, za ostala materijalna prava, pogotovo vezano uz dugotrajna bolovanja sudaca i tako dalje. O tome počinje raditi radna grupa od srijede 31. svibnja gdje imamo svoje predstavnike, izjavio je Kontrec nakon sastanka sudaca s predstavnicima Ministarstva pravosuđa.

UHS je u priopćenju od utorka naveo i da je odlučio o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o Državnom sudbenom vijeću u pravcu izjednačavanja uvjeta za imenovanje sudaca županijskih sudaca sa uvjetima za imenovanje sudaca Visokog prekršajnog suda, Visokog upravnog suda i Visokog trgovačkog suda.

Otvoren položaj službenika, namještenika i pravosudnih policajaca


Upravni odbor UHS-a izvijestio je i da daje podršku službenicima i namještenicima u sudovima i djelatnicima pravosudne policije u njihovim zahtjevima za poboljšanje materijalnog položaja.

UHS je ranije isticao da predlaže reformu u tri koraka, od kojih je prvi hitno izjednačavanje najnižih plaća prvostupanjskog suca početnika s najvišom neto plaćom sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene zakona koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

U ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.

Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!