SDP u Saboru pokrenuo postupak za pokušaj opoziva ministra Beroša

04.05.2021.

09:25

Autor: I.Z./M.Š./HRT

default error photo

Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

- Jutros smo predali Prijedlog za raspravu o povjerenju Viliju Berošu. Tu inicijativu su podržali svi oporbeni klubovi osim Kluba hrvatskih suverenista koji su najavili da bez obzira što nisu potpisima podržali pokretanje ovoga postupka, da će glasati za opoziv ministra, izvijestio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru.

Razlozi su nagomilani dugovi u zdravstvu, bolnicama u jeku pandemije zaustavljena je isporuka lijekova.

- Tu su i ogromni problemi sa sustavom cijepljenja. Doznajemo i da postoje indicije za moguće pogodovanje kod izrade sustava Cijepise. Sustav koji ne funkcionira je dodijeljen ljudima povezanima s ministrom Berošem.

"Beroš je najodgovornija osoba"

Grbin dodaje da Ministarstvo zdravstva ne funkcionira, reformi nema, a koliko se to odražava na živote i zdravlje ljudi, možda se to vidi na pitanju Klinike za tumore gdje građani oboljeli od malignih bolesti ne mogu dobiti adekvatnu skrb.

- Najodgovornija je osoba koja je na čelu sustava te stoga želimo raspravu o tome. Na kraju želimo i da on ode. Nije ništa pozitivno napravio za sustav, a sve negativno dovodi do direktne ugroze za život i zdravlje ljudi, ističe.

Šef SDP-a da je odnos između premijera Andreja Plenkovića i ministra Beroša došao na najnižu granu.

- To prepucavanje dovodi do toga da je ugroženo zdravlje najosjetljivijih pacijenata. Njegov odlazak nije dovoljan, trebamo svi prionuti rješavanju nagomilanih problema. Prije šest godina, financijski plan HZZO-a bio je oko šest milijardi kuna manje nego sada, a dugovi su se podmirivali. Danas, sa šest milijardi kuna više nismo u stanju servisirati i financirati zdravstveni sustav. Tu nešto duboko ne funkcionira. 

Kada će oporbeni zahtjev doći na dnevni red Sabora još uvijek nije poznato, ali nitko ne vjeruje da će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković to učiniti prije lokalnih izbora.

- Rasprava se mora održati 30 dana od danas, Plenković i Jandroković trebaju odlučiti hoće li to biti idući tjedan, ili nakon lokalnih izbora, ističe Grbin. 

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je da i njegova stranka već dugo upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, na velike dugove prema veledrogerijama, liste čekanja.

- Svjedočimo što se događa oko cijepljenja, ali i Klinike za tumore. Platforma za cijepljenje ne funkcionira i postoji sumnja da je Beroš taj posao dodijelio svojim prijateljima i netko za to treba odgovarati. Beroš, naravno, nije jedini krivac, odgovorna je cijela Vlada i našim potpisima želimo potaknuti i reformu zdravstvenog sustava i svi se u oporbi slažemo da su promjene potrebne i da hitno trebamo krenuti s njima, naglasio je Grmoja.

Sandra Benčić iz platforme Možemo poručila je da podupiru sve razloge za opoziv ministra zdravstva, no, i ustvrdila da odgovornost za krizu u zdravstvenom sustavu, ali i za loše upravljanje kovidkrizom nije isključivo na ministru Berošu nego ponajviše na premijeru Plenkoviću.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo previše ispolitizirano.

- Bezbroj je problema i eventualna smjena ministra Beroša neće puno promijeniti. Od početka se zalažemo da se u zdravstvu uvedu tržišni principi jer sada ne vidimo mehanizme koji će dovesti do promjena u sustavu i ako je Vlada na što otporna, onda je na strukturne reforme, ocijenio je Bartulica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!