06:52 / 27.01.2021.

Autor: HRT

Šimunić nakon USKOK-a: Živ sam

Šimunić stigao na razgovor u USKOK

Šimunić stigao na razgovor u USKOK

Foto: HTV / HRT

Nezavisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić, izjavio je, nakon što je više od dva i pol sata davao iskaz USKOK-u o snimci svojega razgovora s HDZ-ovim Žarkom Tušekom i Emilom Gredičakom, da sada ne smije komentirati ili pričati o tom slučaju jer je to u procesu.


- Nisam imao očekivanja. Prošlo je, živ sam, dao sam svoj iskaz. To je sad u tijeku i ne smijem puno komentirati niti pričati o tome. Sad je to dalje u procesu, ništa se ne zna, rekao je novinarima po izlasku iz USKOK-a.


Nakon što je u medijima u utorak objavljen dio Šimunićeve snimke, na kojoj se čuje kako mu HDZ-ovci nude suradnju na skorašnjim lokalnim izborima, a zauzvrat su mu spremni financirati predizbornu promidžbu i omogućiti neku funkciju u javnim ustanovama, danas je objavljen i nastavak na kojem HDZ-ov Žarko Tušek detaljnije govori o svojim željama za nepredovanje u stranci, ali i onoj da postane ministar.


Tušek navodi kako ne želi biti župan, nego ili politički tajnik HDZ-a ili ministar ''ako mu se potrefi ministarstvo koje mu paše''.


Tušek je Šimuniću predložio da otvori treću političku opciju u županiji kako bi mogao pomoći HDZ-u da lakše zavlada toj županijom. ''SDP ima svoje birače. HDZ ima svoje, jedino gdje bi ti mogao ući su ovi koji su neopredjeljeni''.


Taj HDZ-ovac spominje i dogovore koji su mogući ako Šimunić prihvati suradnju te da se u tom slučaju može sjesti ''u tajnosti''.


Šimunić nakon davanja iskaza Uskoku nije želio komentirati objavu nastavka snimke jer "ne smije, a niti je vidio što je objavljeno".

-Ne znam što je objavljeno, nisam vidio. Ne smijem sad komentirati dalje dok je postupak u tijeku. Svi čujete sve što se događa, svatko može zaključiti ponaosob, rekao je.


- Donio sam i 'screenshotove' koji pokazuju da sam ja pozvan na taj sastanak. Donio sam i mail kojim sam se pokušao osigurati dan prije, jer sam sumnjao da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Donio sam i snimku, kazao je Šimunić prije dolaska u USKOK. 

Komentirajući neke reakcije na objavu snimke, rekao je kako mu nije mi bilo na kraj pameti da je glavna greška u svemu da se Tušek našao s njim. "Nije uopće problem što mi je nudio i što se funkcije ravnatelja nude na stolu", bio je ironičan Šimunić poručujući da će, ako treba, otići u zatvor.

Viktor Šimunić tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Kaže da ga je na razgovor sa Tušekom zvao gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, što može dokazati SMS-porukama. Sastali su se u njegovoj klijeti prije 10 dana, a kompromitirajući razgovor Šimunić je kaže - snimao zbog javnog interesa.

Snimka je, kaže Žarko Tušek, autentična, no odbacuje navode da je nudio posao i mito. Sastanak je, tvrdi - inicirao upravo Šimunić koji je od njega i tražio argumente za suradnju i ponude. Tušekov odvjetnik Vladimir Terašaj kaže kako se radilo o normalnoj političkoj konverzaciji. 

Slučaj Žarka Tušeka komentirao je predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković. Rekao je da je Tušek učinio grubu političku pogrešku, te da ne zna kako mu se to dogodilo, jer je iskusan političar. Ne ulazim u namjere gospodina koji je očito namamio i njega i gradonačelnika Oroslavja, rekao je Plenković. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!