07:16 / 31.03.2021.

Autor: Damir Dević/Dnevnik/B.A./HRT

DSV: Suci koji su se družili s Mamićem udaljeni sa sudačke dužnosti

Darko Milković

Darko Milković

Foto: HTV / HRT

Državno sudbeno vijeće na današnjoj sjednici odlučilo je da se suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić, zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, udalje od obavljanja sudačke dužnosti. O sudbini dvojice osječkih sudaca Državno sudbeno vijeće donijelo je odluku, a osuđeni Mamić koji najavljuje novi niz kompromitirajućih navoda, nikada nije uživao veću podršku javnosti, a kronologiju događaja objavio je jučerašnji Labirint:

- Privremeno će biti udaljeni na tri mjeseca, a ako u tom vremenu ne bude dovršen stegovni postupak, do završetka stegovnog postupka, a najdulje na godinu dana, rekao je predsjednik DSV-a Darko Milković, nakon zatvorenog dijela sjednice.

Do tog roka DSV će donijeti i konačnu odluku o tome hoće li Vekića i Krušlina trajno razriješiti sudačke dužnosti.

Suspendirani suci neće raditi ništa, ali će do daljnjeg primati polovicu plaće. 

Pokretanje stegovnog postupka i donošenje najstrože mjere, razrješenje sa sudačke dužnosti, zatražio je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban.

- Proizlazi, u ovom trenutku, ne prejudicirajući odluku u stegovnom postupku, da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju od obavljanja dužnosti, rekao je Milković.

Zdravko Mamić za mito je optužio suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

- Vekić me reketario, tražio da ga postavim za predsjednika Suda u Osijeku. Isplatio sam mu više od 500.000 eura i za to imam dokaze, kazao je Mamić i dodao: "Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalnaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban najveći je kriminalac koji će kad-tad biti smijenjen." Istaknuo je i da je o svemu obavijestio DORH.

Javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda

Druga odluka je da se raspisuje novi javni poziv na koji se mogu javiti zainteresirani kandidati za predsjednika Vrhovnog suda, a koji će trajati 30 dana. DSV nije uvažio Milanovićev prijedlog da se javni poziv skrati na 15 dana. Milković je rekao da su rok za prijavu od 30 dana odredili kako bi novi kandidati imali iste uvjete kao i u prvom javnom pozivu.


Za novog predsjednika Visokog kaznenog suda izabran je Željko Horvatović, koji je dobio više glasova od suca Ivana Turudića


Ni jedan od šestero kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, pa će se natječaj ponoviti. Za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu izabrana je Petra Kušević Fraculj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!