21:30 / 30.03.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT/D.D.

Mamić svakodnevno na Facebooku donosi nove optužbe

Mamić svakodnevno na Facebooku donosi nove optužbe

Mamić svakodnevno na Facebooku donosi nove optužbe

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Osuđeni Zdravko Mamić ne posustaje i ne odustaje. Svakodnevno na svom Facebook profilu donosi nove optužbe na račun sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Dok se njegovim navodima bave istražna tijela, neke sudačke karijere dovedene su u pitanje.

Pravomoćna presuda braći Mamić već danima izaziva komentare i polemike. Dok njegova obrana traži pravni put kojim pokušava presudu dovesti u pitanje, osuđeni Zdravko Mamić svakodnevno putem Facebooka bombardira javnost i proziva suce koje je navodno upoznao u za njih delikatnim situacijama. 

Ljubo Pribić, zamjenik šefa osječkog zatvora, nakon prozivanja je zatražio razrješenje, a ostali prozvani brane se negiranjem gotovo svega navedenog. Ako se navodi pokažu točnima, teško kompromitiraju osječki sud.

Prema Mamićevim navodima Zvonko Vekić želio je postati predsjednik osječkog Županijskog suda. Kazao je da mu je rečeno kako bi to moglo pomoći "u provođenju njegove oslobađajuće presude u prvom postupku i nepotvrđivanju optužnice u drugom postupku". 


- Kada se branite, ne birate sredstva. Meni je zgažena cijela obitelj, rekao je i dodao da je krenuo u akciju.

- U prvom krugu glasovanja na DSV-u Vekić je od potrebnih šest glasova dobio pet. Ja nisam dovoljno kupio ili nisam dovoljno kvalitetno radio. Fali jedan glas, a i prevarili su me neki. Tri puta se ponavlja glasovanje i svaki put Vekić dobiva pet glasova i svaki puta dva suca DSV-a su suzdržana, kazao je. 

Zvonko Vekić nije postao predsjednik suda, a sudsko optužno vijeće kojim je predsjedao u svibnju 2019. godine potvrdilo je optužnicu Zdravku Mamiću i ostalima kojom ih se tereti da su iz Dinama fiktivnim ugovorima izvukli 200 milijuna kuna. Otvoreno ostaje pitanje kako Mamić zna tko je i kako glasao?

- Samo da vam kažem da je sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, Nediljko Boban, od mene uzeo 80.000 eura za glas za Vekića, rekao je Zdravko Mamić.

Prozvani sudac Boban najavljuje tužbu protiv Zdravka Mamića. Novinarka emisije "Labirint" poslala je upit Visokom prekršajnom sudu s pitanjem kako su postupili u slučaju prozvanog suca.

"U povodu opetovanih medijskih informacija o sucu Nediljku Bobanu, predsjednica Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, sutkinja Karmen Novak Hrgović, 23. ožujka 2021. pozvala je suca Nediljka Bobana da dostavi očitovanje, o čemu je sastavljena službena zabilješka broj 23-Su-219/2021 od 23. ožujka 2021. Sudac Nediljko Boban se istog dana pisano očitovao i porekao sve navode koje je protiv njega iznio Zdravko Mamić", stoji u reakciji.

Predsjednik osječkog suda Zvonko Vrban, i sam prozvan, odbacuje Mamićeve navode kao i novinske natpise. Ne namjerava tužiti.

- Molim da sve te stvari koje se o meni pišu da se provjere i da kada se utvrde činjenice želim da se javno i objave, to je sve što ja imam reći o tim okolnostima, izjavio je Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

Drugačija je situacija kada su u pitanju prozvani osječki suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin. Za njih je predsjednik Zvonko Vrban zatražio najtežu stegovnu mjeru.

- Kada sam usporedio očitovanje sudaca s onim što je govorio Zdravko Mamić te s fotografijama i videima koji su izašli na portalima, odlučio sam pokrenuti stegovni postupak protiv suca Zvonka Vekića i Darka Krušlina. Zahtjev sam posalo DSV-u i zatražio od DSV-a da im izrekne stegovnu kaznu razrješenje od sudačke dužnosti, udalji ih od obnašanja sudačke dužnosti do donošenja odluke o počinjenju ove stegovne mjere. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!