Plenković se sastao s pilotima: "Srbija radi korake unatrag"

11:13 / 27.05.2022.

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se vlada sastala s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz operacije Oluja, istaknuvši da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da ih zaštite od optužnice iz Srbije.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica je, kako se neslužbeno doznaje, podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina. 

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je prije sjednice održao sastanak s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja nakon informacija iz medija da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota, i to zapovjednika HRZ-a iz vremena Oluje.


- U ovom trenutku, kao što je rekao ministar Malenica za medije, mi nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć, rekao je Plenković.


Plenković je rekao da je nezadovoljstvo u vezi s optužnicom iskazao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njihovom susretu u Davosu. 

- Za nas je, naravno, cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja, kao i Bljesak, dio oslobodilačkih napora hrvatske vojske, branitelja, policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovjedi, osobito u vezi HRZ-a, koje bi na bilo koji način bile usmjerene protiv civilnih ciljeva, rekao je premijer.


Dodao je da će Vlada kao i prije iskoristiti sve mehanizme na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suverena i slobodna Republika Hrvatska.


Naglasio je da činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvaziuniverzalnu jurisdikciju nije dobra za normalizaciju i pomirenje te da ta zemlja time radi korake unazad u izgradnji povjerenja i pomirbe.

Plenković je istaknuo i zahvalio predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, dodavši da mu je drago da je s njima Anja Šimpraga kao potpredsjednica Vlade.

- Na taj način, a i svim potezima i gestama koje smo radili od prvog dana našeg mandata, dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu ne samo srpske manjine s Hrvatima u Hrvatskoj, nego i svih drugih nacionalnih manjina, i u toj ćemo politici ustrajati, istovremeno brinući se, naravno, i položaju Hrvata u Srbiji, poručio je.

Plenković je rekao da su upravo pred sjednicu Vlade primili vijest da je Rusija odlučila protjerati pet članova hrvatskog veleposlanstva u Moskvi.


- Analizirat ćemo temeljito tu informaciju kad dobijemo detalje i nakon toga odlučiti o daljnjim našim postupcima u vezi s ovim potezom, dodao je.


Osvrnuo se i na veliku štetu nastalu velikim nevremenom u četiri županije. Vidjet ćemo na koji način možemo pomoći onima koji su pretrpjeli velike štete i nastojat ćemo pokriti troškove obnavljanja poljoprivrednih potencijala, poručio je Plenković.

Ohrabrujuć rast BDP-a uoči turističke sezone


Rast BDP-a u prvom kvartalu je ohrabrujuć uoči početka turističke sezone i u kontekstu napora za nastavak gospodarskog oporavka, rekao je također premijer.


- Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna, rekao je Plenković.


Dodao je da tu prije svega misli na gospodarstvo, poduzetnike i građane, te da Hrvatska nastavi proces ekonomskog oporavka.


DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP skočio 9,7 posto, no to je već četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Zbog te je krize u 2020. godini BDP pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,2 posto, najviše od kada DZS prati te podatke. Rast BDP-a u prvom tromjesečju zahvaljuje se rastu svih sastavnica BDP-a, od osobne i državne potrošnje do izvoza i investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!