Skloništa za žrtve nasilja nepristupačna ženama s invaliditetom

24.11.2022.

18:31

Autor: Hina/E.P.C.

Ženama s invaliditetom otežan pristup skloništima za žrtve nasilja

Ženama s invaliditetom otežan pristup skloništima za žrtve nasilja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Mreža žena s invaliditetom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) pozvala je Vladu da skloništa za žene žrtve nasilja učini pristupačnima i za žene s invaliditetom.

Višegodišnjim djelovanjem SOIH SOS telefona uočeno je kako, u odnosu prema ženama bez invaliditeta, one s invaliditetom trpe višestruko više nasilja u obitelji, u institucijama i društvu te da ga rjeđe prijavljuju jer u pravilu ovise o nasilnicima. One češće odustaju od prijave, a i ne vjeruje im se prilikom provođenja postupka.


Posebno je problematično pitanje smještaja žena s invaliditetom - žrtava nasilja u sklonište, ističe u priopćenju Mreža žena s invaliditetom.


Kampanjom "16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja" ta Mreža poziva Vladu da skloništa za žene žrtve nasilja učini pristupačnima ženama s invaliditetom jer, istaknuto je, slijedi razdoblje kada će se za tu svrhu moći koristiti sredstvima iz europskih fondova.


Mreža prepoznaje nastojanja države da se poveća broj skloništa, ali zahtijeva da stručna skupina u kojoj su i predstavnice žena s invaliditetom procijeni pristupačnost skloništa te da se na temelju dobivenih podataka izradi plan njihove prilagodbe.


- Potrebne su arhitektonsko-građevinska, komunikacijska i orijentacijska prilagodba, a potrebno je i izgraditi i protokole koji će sadržavati načine komuniciranja sa ženama različitih vrsta invaliditeta o vrstama i organizaciji pružanja pomoći koja im je potrebna, napominje Mreža.


Ističe potrebu kvalitetne evidencije o ženama s invaliditetom koje su smještene u skloništa te evaluaciju njihova zadovoljstva pruženom uslugom. 

Tako bi se, procjenjuje Mreža žena s invaliditetom, usluga provodila kvalitetnije, optimizirao bi se potreban stručni kadar u skloništima i smanjile posljedice doživljene traume.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!