Školska godina počinje, a još se traže pomoćnici u nastavi

30.08.2023.

19:59

Autor: Dnevnik/HTV/Dominique Bratović Vela/E.P.C.

U ponedjeljak počinje nastava. U školama se pripremaju udžbenici, u nekima otklanjaju posljedice nevremena. Užurbano se traže pomoćnici u nastavi. Ministarstvo obrazovanja osiguralo je više od 24 milijuna eura za više od 3 370 pomoćnika, ali obvezne edukacije još traju i svi učenici nisu dobili pomoćnike u nastavi.

Tibor u ponedjeljak kreće u 3. razred u Ninu, a potvrdu da je dobio pomoćnika u nastavi još nema.


- Još lako za ponedjeljak, to će biti prvi dan, bit će  kratko, ali dalje, poučeni iskustvom prijašnjih godina, teško je kad ostaneš bez pomoćnika ili te ne dočeka, kaže Doroteja Kučera, majka učenika s poteškoćama.


Pa će, kao i svake godine dosad, pomoćnika potražiti na društvenim mrežama, a svakog zainteresiranog uputiti prema agenciji koja bi ih u Zadarskoj županiji trebala osigurati.


- Bude obično odgovor - nemamo nikoga - pošaljite ako imate koga. Onda mama skuplja po Messengeru brojeve telefona, imena, prezimena i šalje agenciji, govori Doroteja o svojim iskustvima. 


Čim nastavna godina završi pomoćnici u nastavi odlaze na burzu


S druge strane, pomoćnica u nastavi Ganja Pondeljak ističe da ima sreće. Već tri godine pomaže istom učeniku i odlično surađuje sa stručnim službama škole.


- Sad sam ovdje treću godinu, brinem se zasada za jednog učenika, ali po potrebi uskačem ako treba pomoći učiteljici, govori ova pomoćnica u nastavi u OŠ Dr. Vinka Žganca u Zagrebu.


- Puno je to bolje i kvalitetnije nego kada se asistent svake godine mijenja i dijete dobiva novu osobu na koju se treba priviknuti, ističe ravnateljica te škole Renata Cindrić.


No, čim završi nastava: 


- Toliko koliko traje školska godina toliko ja radim. Nakon toga javimo se na burzu i onda smo na burzi, govori Gana Pondeljak.


Iz godine u godinu pomoćnika sve manje, potrebe sve veće


Zato u Udruzi pomoćnika u nastavi prije početka još jedne školske godine ističu - dok je to tako - učenika s teškoćama koji ih trebaju bit će sve više, a pomoćnika sve manje.


- Nije isto ako radite u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje ste plaćeni manje od tri eura po satu, ili ako imate sreće pa radite u Splitsko-dalmatinskoj ili Šibensko-kninskoj pa ste plaćeni nešto manje od pet eura, rekla je Nataša Pavičić, povjerenica Udruge pomoćnika u nastavi za regiju sjever.


- Nije moguće teoretski da natječaj bude gotov do 4. 9. i da ugovori budu spremni. Onda se događa da kažu ljudima - počnite vi raditi 4.9. - dobit ćete ugovore kad ga dobijete, kaže o ovom problemu Ivan Milatić, predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr.


Zbog nereguliranog statusa, pomoćnici u nastavi imaju sve manje motivacije za dulji rad u školi i novi se teško nalaze. Prošle godine bilo je oko 6000 učenika s pomoćnicima, a procjenjuje se da će potreba samo rasti.    Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!