Skraćuje se valjanost COVID-potvrda; Nova ograničenja za prelazak granice

19:31 / 26.11.2021.

Autor: Ruža Ištuk, Marijan Sviben/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

COVID odjel

COVID odjel

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Još jedan težak dan u borbi s COVID-om. Preminulo je 75 oboljelih, što je najveći broj do sada u četvrtom valu epidemije koja je u proteklih godinu i devet mjeseci u Hrvatskoj odnijela ukupno 10 644 života. Među preminulima u posljednja 24 sata njih 60, odnosno čak 80% nije bilo cijepljeno.

Imamo i 5460 novih slučajeva zaraze. Prije tjedan dana bilo ih je znatno manje, oko 2200, ali tada je zbog Dana sjećanja bilo i znatno manje testiranja. Prije 14 dana, u petak, 12. studenog, bilo je gotovo 6500 novozaraženih, tisuću više nego danas.

Novozaraženi

Novozaraženi

Foto: Dnevnik / HRT

U bolnicama je trenutačno 2496 oboljelih. Prije tjedan dana na COVID odjelima bilo ih je 2539. U odnosu na prošli petak blago je pao i broj najtežih slučajeva na respiratoru. Znače li svi ovi pokazatelji da je vrhunac četvrtog vala iza nas i da će nam brojevi početi znatnije padati - još je rano reći.

U bolnicama i na respiratoru

U bolnicama i na respiratoru

Foto: Dnevnik / HRT

Jučer je cijepljeno 27.000 osoba. Od toga, prvom dozom njih malo više od 10.000. Time smo došli na 53,3% ukupnog i 63,6% odraslog stanovništva koje je cijepljeno barem jednom dozom. 

Cijepljeni

Cijepljeni

Foto: Dnevnik / HRT

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH najavio je i promjene vezane uz trajanje COVID potvrda, kao i ograničenja na granicama zbog novog soja koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi.

Novi soj, nova ograničenja vezana za prelazak državne granice. Uvode se 14-dnevna karantena i obvezno testiranje.

- To se odnosi na dolaske iz smjera iz Južne Afrike, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Novi soj mogao bi biti zarazniji i otporniji na cjepiva.

- Ono što se za sada zna je da je na razini šiljatog spike proteina negdje više od 30-ak različitih mutacija i zbog toga je izražena zabrinutost u cijelom svijetu, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- To bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja, ali dakako da je još puno prerano da o tome govorimo, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Govori se i o kraćem trajanju COVID potvrda. Trebale bi vrijediti 9 mjeseci nakon cijepljenja. Odluka Europske komisije očekuje se sredinom prosinca.

- Mislim da se razmišlja i o tome da se ostavi jedan period do tri mjeseca kako bi se ti ljudi uspjeli dodatno cijepiti trećom dozom i onda ući u ovu kategoriju, rekao je Božinović.

EMA je odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina, a u Hrvatskoj cijepljenje za njih još ne počinje.

- Mi nemamo doze cjepiva za djecu. Od Pfizera smo naručili određene količine pedijatrijskih doza cjepiva s kojima ćemo cijepiti djecu od 5-12 godina, međutim to će biti tek u drugoj polovici 12. mjeseca, rekao je Capak.

Raspravlja se i o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Sanitarni inspektori imat će ovlast pregledavati potvrde, no ne i naređivati cijepljenje.

- To apsolutno nije tendencija i to otklanjamo u potpunosti, međutim postoji raniji članak u kojem sanitarni inspektor doista može naložiti u pojedinim situacijama nekom cijepljenje, to je npr. poput hepatitisa, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Pritisak na bolnice ne popušta. Iz Zaboka su tražili premještaj 20 srednje teških pacijenata u Zagreb, ali pomoć nisu dobili.

- Dobili smo savjetodavnu pomoć, zahvalili smo se na njoj. To je bilo podcjenjivanje svih zdravstvenih djelatnika u bolnici koji se već godinu i pol dana bore s koronom, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

- Pacijent od 37 godina je i dalje na respiratoru, pacijent od 41 godine na respiratoru, pacijent od 52 godine je na respiratoru, pacijenti su necijepljeni, rekao je Tihomir Vančina, ravnatelj OB-a Zabok.

Pomoć u bolnicama u Zagrebu, kažu, traži i sve više onih koji su u subotu prosvjedovali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!