15:01 / 12.02.2021.

Autor: Davor Kustor/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Slavonski Brod: Zrak se očistio, građani lakše dišu

Slavonski Brod

Slavonski Brod

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

U škole će od ponedjeljka i svi đaci u Brodsko-posavskoj županiji. Dobra je vijest da je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu manje nego proteklih dana kada su na pojačanu koncentraciju lebdećih čestica utjecali gust promet i ložišta na kruta goriva s obje strane Save.


Zahladnjenje je dobro došlo Brođanima. Zrak se očistio pa napokon slobodnije dišu. Proteklih dana bilo je alarmantno. Koncentracija opasnih lebdećih čestica znala je biti i šest puta veća od dopuštene.

- Dominantan izvor ili najčešći izvor su kućna ložišta, promet. Prema podacima s kojima mi raspolažemo rafinerija u susjednoj državi nije radila, rekao je ravnatelj NZZJZ Brodsko-posavske županije dr. sc. Ante Cvitković.

S istim podacima raspolažu i u ministarstvu gospodarstva. Na lokalne izvore onečišćenja godinama upozoravaju i ekološke udruge.

- Mi kao aktivisti kada smo tražili rješenja za rafineriju, ustvari smo gledali prvo kako da počistimo ispred svog praga, naglasio je Mladen Sudar iz Građanske inicijative za čist zrak.

U Gradu tvrde - to i činimo. Škole i vrtići većinom su energetski obnovljeni kao i javna rasvjeta, a sve kotlovnice plinoficirane. Od države očekuju da Brođanima omoguće veće subvencije za obnovu.

- Ne četrdeset koliko je bilo dosad nego da to bude 85 pa čak do 100 posto, jer su to sredstva EU . A ovdje se ima razloga ulagati jer upravo imamo zagađenje i kao najzagađeniji grad u Hrvatskoj imamo pravo na to, dodao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Brođani se već više od desetljeća prosvjedima i apelima bore za pravo na čist zrak. U nečemu su i uspjeli - dogovor oko plinofikacija rafinerije u susjednom Brodu provodi se u djelo.

- Mi smo poduzimali različite stvari uključujući i one zajedničke koje su se odnosile na Hrvatsku, a to je izgradnja produktovoda da bi se opet stekli uvjeti za racionalnije poslovanje, kazala je predsjednica tzv. Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ali i ekološki prihvatljivije. Industrijama s obje strane rijeke Save to bi trebalo biti među prioritetima. Jer njihov udio u onečišćenju zraka sigurno nije zanemariv. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!