Prvi zdravstveni zakoni u Saboru već idući tjedan

10.03.2023.

Zadnja izmjena 16:07

Autor: Vijesti/Hina/HRT/A.S.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

U Ministarstvu zdravstva sastao se Savjet za provedbu reforme zdravstva. Ministar Vili Beroš rekao je da će sljedeći tjedan u saborsku proceduru biti upućeni prvi izmijenjeni zakoni, što je tek prvi korak, temelj sveobuhvatne reforme.

- Slijedi nam ono što će započeti prvog dana nakon usvajanja Zakona, a to je rad na izmjeni mreže javnozdravstvene zaštite. Radna tijela su već osnovana. To je onaj drugi element koji će nam uslijediti nakon usvajanja Zakona. Želim vam samo reći da idemo svojim predviđenim tijekom. Sagledavamo s različitih strana i draga mi je bila današnja rasprava, rekao je.

Puno stvari se moglo čuti i onih koji mi iznutra i sustava ne možemo prepoznati na prvu. Međutim, sa strane gledajući, netko nam može ukazati na neke elemente. Stoga je razgovor ovdje ključan i bitan. Dakle, naša borba za zdravlje hrvatskog naroda traje i dalje. Mislim da smo na dobrom putu, zaključio je Beroš. 

Beroš: Zadaća mi je vratiti značaj KB-u Dubrava

Ministar zdravstva je potvrdio da je poslana inspekcija u KB Dubrava nakon anonimnih prijava o nizu nepravilnosti na Klinici za kirurgiju te poručio da mu je zadaća vratiti značaj i važnost toj bolnici. 

- Informiran sam o anonimnom dopisu vezano uz funkcioniranje KB-a Dubrava, čuo sam se s ravnateljem i zdravstveno-inspekcijski nadzor je poslan u bolnicu, izjavio je Beroš na konferenciji za medije ispred Ministarstva. 

Inspekcija je poslana nakon prijave potpisane s "Kirurzi KB Dubrava" koja govori o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja, kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika.

Ministarstvo zdravstva s tim u vezi dopis je od DORH-a primilo 11. listopada 2022., no inspekcija je poslana tek u ožujku.

- Zdravstvena inspekcija je samostalna i ja nad njom nemam ingerenciju i ne određujem njihove prioritete rada, rekao je ministar te dodao da su u međuvremenu imali 34 hitna nadzora koji se odnose na brojne disfunkcionalnosti u sustavu.

- Prema preliminarnim informacijama, ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić me izvijestio da nije riječ o velikim propustima, no i KB Dubrava će se s tim u vezi obratiti javnosti, a ja čekam i inspekcijski nadzor, rekao je Beroš.

Ravnatelj Lukšić rekao je Hini da je riječ o anonimnim prijavama, zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022., te da unutarnja kontrola u bolnici nijedan od navoda nije potvrdila.

Predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić rekao je da su očito narušeni međuljudski odnosi u toj bolnici, a ministar je istaknuo odljev kadrova dok je ta bolnica bila primarni respiratorno-intenzivistički centar za najteže COVID bolesnike.

- Moj je zadatak vratiti značaj i važnost KB-u Dubrava, ojačati je kadrovski, materijalno i tehnički, poručio je.

Beroš je potvrdio i da je do promjena na čelu Upravnog vijeća KBC-a Split došlo nakon inspekcijskog nadzora koji je u toj bolnici utvrdio brojne propuste u organizaciji rada.

Naime, Vlada je nedavno smijenila Jugoslava Bagatina s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, a novim predsjednikom imenovan je Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju. 

- Ako se u nekoj zdravstvenoj ustanovi događa niz propusta, moja je zadaća intervenirati i unaprijediti funkcioniranje, rekao je Beroš o promjenama u KBC-u Split.

Inspekcijskim se nalazom uz ostalo utvrdilo da je 13 liječnika KBC-a Split u proteklih godinu dana radilo u privatnim ustanovama u radno vrijeme, da je 11 liječnika radilo u privatnim ustanovama bez odobrenja poslodavca, a troje ih nije bilo na radnom mjestu na klinikama za kirurgiju i anesteziologiju.  

Na čelo Upravnog vijeća KBC-a Split imenovan je dr. Petričević koji je u godinu dana, nakon prelaska s Rebra, riješio problem liste čekanja na splitskoj kardiokirurgiji, gdje su se prethodno nagomilali problemi. 

- Vidljivo je da možemo postići poboljšanje u funkcioniranju i to nam je zadatak, istaknuo je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!