Slovenski investitor uz vinograd momjanskog muškata želi graditi hotel

26.07.2022.

07:00

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT

Vinograd momjanskog muškata

Vinograd momjanskog muškata

Foto: Dnevnik / HRT

Najavljenim izmjenama prostornog plana Grada Buja predviđa se urbanizacija poljoprivrednog zemljišta površine oko 10.000 m2 koje se nalazi u zaštićenom području za sadnju momjanskog muškata. Radi se o prenamjeni po želji stranog investitora. Protiv toga digli su se istarski vinari. 

Kamena stancija s jednim od najljepših pogleda u Istri. Ovdje su se snimali čak i holivudski blockbusteri. No, pitanje je hoće li vidici ostati ovakvi. Slovenski investitor Janez Živko tik uz vinograd momjanskog muškata ima namjeru graditi hotel i medicinski centar. To je uznemirilo obitelj Markežić.

- Planira se gradnja centra alternativne medicine s hotelom, restoranima, bazenom i vilama, koncept izgradnje je prema staroindijskom znanju sa snažnim religioznim elementima u vlasništvu stranog investitora, objašnjava Patricija Markežić, direktorica vinarije.

Vinari strahuju da bi takva investicija naškodila njihovoj djelatnosti.

- Mišljenja smo da je takva investicija nekompatibilna s našom djelatnošću ekološkog uzgoja momjanskog muškata te postoji velika vjerojatnost da će na se zabraniti rad u našim vinogradima a vinogradi su naš život, dodala je Markežić.

Glas protiv investicije digla je i krovna vinarska organizacija u Istri.

- Muškat momjanski je zaštićena sorta na nivou EU-a i kao takva ima usko područje uzgoja, tako da mislimo da je krivo da pošto imamo limitirano područje uzgoja muškata jedan dio toga odvojiti za investiciju koja je moguća i na nekom drugom mjestu, rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

O svemu se oglasila i Zelena Istra.

- Smatramo da je tu i problem ta naknadna prenamjena jer netko kupuje po cijeni poljoprivrednog zemljišta nešto što je zaista vrijedno poljoprivredno zemljište i onda mu se naknadno to prenamjenjuje u građevinsko što je onda korist za investitora koji je kupio to zemljište, rekla je Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

Iako je slovenski investitor kupio zemljište, gradonačelnik Buja kaže - urbanizacija još nije potvrđena.

- Javna rasprava će biti ponovljena i na temelju ponovljene javne rasprave bit će vidljivo hoće li se to područje urbanizirati ili ne, rekao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Investitor Janez Živko pak nalazi se u Sloveniji. Nakon telefonskog razgovora uputio nas je da mu pitanja o njegovoj investiciji pošaljemo mailom. No, do sada na njih nismo dobili odgovor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!