19:49 / 06.04.2021.

Autor: Tamara Marković/J.L./Dnevnik/IMS/HRT

Opet nemirno tlo na Banovini

Kontejnersko naselje

Kontejnersko naselje

Foto: HTV / HRT

Petrinjsko epicentralno područje ponovno se probudilo. Tlo podrhtava od jutros u 10 sati. Počelo je magnitudama 3 i 2,5, a vrlo osjetno nastavilo oko 11 sati magnitudom 4.2. Slijedila su slabija podrhtavanja koja su, nakon gotovo dva tjedna mira, ponovno unijela nelagodu u život stanovnika pogođenog područja.


Snježni prekrivač, a ispod njega - nemirno tlo.

Na potresom pogođenom području i dalje se pomaže onima koji su izgubili dom. Kontejnerska naselja u Sisku svakoga dana obilaze ekipe Crvenog križa.

- Imamo dežurstva. Stanovnici dobiju topli obrok, ručak, mi im podijelimo suhe obroke za doručak i večeru i sve što ljudima još treba, rekla je Sara Vladić, koordinator smještaja volontera HCK.

Klizište ugrožava kuće

U Prnjavoru Čuntićkom nedaleko od Petrinje, osim potresa stanovnicima prijeti i brdo. Klizište već tri godine ugrožava 11 kuća, među kojima je i ona obitelji Radošević. Kako u mobilnoj kućici koju su dobili još uvijek nemaju ni struju ni vodu, dane provode u oštećenoj kući koja klizi.

- Barem da nam omoguće vodu i struju, da se maknemo, jer u strahu smo. Ne znamo što je, je li potres ili je brdo krenulo, kaže Laura Radošević.

Podno klizišta smještene su mobilne kućice i ostalih mještana. Bez struje i vode, najgore su noći.

Ivan Makarduš po noći, kaže, stavi rusku šubaru i pokrije se, a prije neku noć inje mu se uhvatilo na poplunu.

Obitelj Lipak s dvoje je male djece živjela u centru Gline, a sada su smješteni u kontejner u općini Gvozd. Za popravak krova stradalog u potresu, koji predstavlja opasnost, novca nemaju. Za kuću su digli kredit, otplaćuju ga.

Iako naglo zahladnjenje život na ovom području ne čini nimalo lakšim, djeci je ipak donijelo i radosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!