19:48 / 16.03.2022.

Autor: HRT/Hina

SOA u NATO bazi pored Madrida istražuje incident s dronom

Dio besplilotne letjelice koja je pala na Zagreb

Dio besplilotne letjelice koja je pala na Zagreb

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

U NATO-ovoj zrakoplovnoj bazi pored Madrida, nadležnoj za kontrolu neba južnih zemalja Europe, u srijedu je nastavljena istraga o tome tko je lansirao besposadnu letjelicu prema Zagrebu no zasad nema odgovora na to pitanje a ostaje nepoznato i je li se radilo o grešci, sabotaži ili napadu.

U bazi Torrejon de Ardoz nalaze se zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec i zapovjednik bojne zračnog motrenja Krešimir Tafra, a također i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danijel Markić kao i načelnik odjela za međunarodnu suradnju SOA-e Robert Filipović-Peršin. 

Njih četvorica su u srijedu ujutro doputovala zrakoplovom hrvatske vlade zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem. Plenković se u 9 sati susreo sa zapovjednikom baze Fernandom de la Cruzom prilikom čega mu je pokazano kako funkcionira sustav nadgledanja neba južnih zemalja.

Novinarima nije bio dopušten ulazak u bazu. Osoba iz hrvatske delegacije rekla je hrvatskim novinarima kako je Plenkovićev posjet trajao sat vremena tijekom kojih je razgovarao s La Cruzom o dronu koji je pao u Zagrebu te razgledao bazu.

Nakon završetka posjeta Plenković je automobilom otišao u 20 kilometara udaljeni Madrid gdje se susreo sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom, što je izvorno i bio razlog njegovog putovanja u Španjolsku. Sánchez je u listopadu boravio u Zagrebu a u srijedu je otpočeo svoje susrete s osam europskih lidera kako bi ih pridobio za ideju reguliranja tržišta struje i plina u EU zbog rasta cijena i neizvjesnosti oko budućih isporuka plina iz Rusije.

Križanec, Tafra, Markić i Filipović-Perešin su pak ostali u NATO-ovoj bazi kako bi razmijenili informacije s lokalnim dužnosnicima te će ondje ostati do kraja dana kada bi se s Plenkovićem trebali vratiti u Zagreb.

- Važno je da se provede istraga", rekao je Sánchez novinarima nakon sastanka s Plenkovićem koji mu je ispričao što se dogodilo u Zagrebu.

Prošli četvrtak je iza 23 sata pala besposadna letjelica u Zagrebu, no to zadnjih dana nije bila tema u Španjolskoj premda se ondje nalazi baza sa zajedničkim zapovjedništvom vojnog saveza NATO-a. Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", ali nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

Iz NATO-ve baze Torrejon de Ardoz u srijedu se nisu oglasili. U subotu je izvor iz baze rekao za Hinu da "svi skupljaju podatke". "Onda slijedi čekanje što će analiza pokazati, a to obično traži određeno vrijeme", dodao je izbor pod uvjetom anonimnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!