Split: Cijepljenje preseljeno u Staro rodilište, interes i dalje slab

22.02.2022.

16:39

Autor: Tatjana Lisičin/Anita Markovina/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje u Staroj bolnici

Cijepljenje u Staroj bolnici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 210 novooboljelih od COVID-a. U bolnici se liječi 106 osoba, 15 na respiratoru. Umjesto u Spaladium areni, građani se od jučer mogu cijepiti u manjem prostoru - u Starom rodilištu. 

Pad broja zaraženih i hospitaliziranih bitno utječe na interes građana za cijepljenje. Posljednjih tjedana samo u Splitu na dan se cijepi svega 60-ak građana. Uglavnom, je riječ o drugoj ili booster dozi. Liječnici vjeruju da će interes porasti u ožujku i travnju, kada bi se cijepiti mogli oni koji su COVID preboljeli ove zime. 

Adresa je nova, ali odaziv na cijepljenje - isti, loš. Za prvu dozu odlučuju se rijetki. I gospođa Gordana, kaže, dugo se premišljala.

- Prva mi je doza i super se osjećam. Nisam ni osjetila da me bocnula s iglom. Doduše, nisam ni plašljiva, rekla je Gordana Jeličić iz Splita.

Jučer - prvog dana u Starom rodilištu, cijepilo se 58 Splićana, prvom dozom njih osmero.

- To su stvarno minimalne brojke. Nadam se da će se ljudi ipak malo osvijestiti i doći na cijepljenje. Svima onima koji su bili u zadnjih par mjeseci pozitivni, čim prođe tri, četiri mjeseca nakon što su imali COVID, mogu doći na docjepljivanje, naglašava Marko Rađa, dr.med., ravnatelj Doma zdravlja SDŽ.

- Ovo mi je treća doza. Cijepio sam se zbog sebe, zbog zdravlja. Imam 85 godina i želim još živjeti, rekao je penzioner.

- Moja preporuka svima je da se cijepe. Ja sam i preboljela COVID nakon cijepljenja, ali to su bili blaži simptomi. Svakome bih preporučila cijepljenje, istaknula je Ivana Vrdoljak iz Splita.

Ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, građani se u Starom rodilištu mogu cijepiti od 8 do 13, a srijedom - od 13 do 18 sati. Krajem ovog ili početkom sljedećega mjeseca na raspolaganju će biti i proteinsko cjepivo, no kakav će biti interes - tek će se vidjeti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!