Splitski laboratorij neprestano radi

17.01.2022.

07:00

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik/HRT

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Toby Melville / Reuters

Posljednjih su dana pod golemim pritiskom i na izmaku snaga djelatnici službi za kliničku mikrobiologiju diljem zemlje. Samo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od početka epidemije obradili su gotovo 400 tisuća PCR testova, a uz njih rade i ostale mikrobiološke pretrage, jer druge bolesti, s COVID-om, nisu nestale.


Od jutra do mraka, redovi za testiranje. Virus se munjevito širi. Uzorci iz cijele županije na kraju završe u ovom laboratoriju. Prostorno malom, ali zato s moćnom postavom i golemom produktivnošću.

- Počinjemo u šest ujutro, radimo u tri smjene, trebali bi do ponoći završiti, ali često ostajemo do tri – kaže doc. prim. dr. sc. Vanja Kaliterna, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ SDŽ-a.

Sve češće dnevno zaprime više od dvije i pol tisuće uzoraka za PCR, pa dok grad spava, oni bilježe novooboljele. A da im je to netko rekao prije dvije godine, rekli bi:

- Nema šanse. U početku je to bilo i zanimljivo, puno adrenalina, a sada dvije godine je prošlo, nitko se nije ovome se nadao – kaže Mirjana Ćorić Mesarić, bacc. med. lab. dijagn., glavna tehničarka Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ SDŽ-a.

Od početka pandemije obradili su 370 tisuća PCR testova. Samo u posljednjih dvadesetak dana, dvadeset tisuća puta ponovili su isti postupak.

- A svaki test treba upisati, provjeriti, poslati obavijesti,a bude ih po dvije tisuće i petsto – kaže doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

I nije COVID jedini. Poduža je lista drugih mikrobioloških pretraga.

- Naš laboratorij je najveći, mi dnevno odradimo po tisuću ostalih pretraga, ne mogu oni koji imaju urinoinfekt, grlobolju čekati na pretragu – ističe doc. prim. dr. sc. Vanja Kaliterna.

Uređaje gotovo i ne gase, sebe daju maksimalno. Dok je procijepljenost ovako niska, dugo će još biti COVID noćobdije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!