Ministarstvo sjedinjuje informatički sustav kako bi se smanjile liste čekanja

21.02.2022.

19:25

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ministarstvo sjedinjuje informatički sustav

Ministarstvo sjedinjuje informatički sustav

Foto: Dnevnik / HRT

Danas u Hrvatskoj imamo malo više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, 312 ih je utvrđeno PCR testom, a 795 brzim antigenskim. Nažalost, broj preminulih i dalje je velik - od jučer čak 54 osobe. U bolnicama je trenutačno malo manje od 1700 pacijenata, 122 na respiratoru. Zdravstveni sustav od početka pandemije pod velikim je pritiskom, a to se posebno odnosi na liste čekanja. Ministarstvo stoga sjedinjuje informatički sustav. 

Na ultrazvuk dojke u Splitu čeka se 431 dan, a na magnetsku rezonanciju mozga u Zagrebu do osam mjeseci. Liste čekanja su rak-rana zdravstvenog sustava.

- Nemam čarobni štapić i jasno je da nećemo u potpunosti eliminirati liste čekanja, ali vjerujem da uređivanjem sustava, narudžbi, transparentnošću istih možemo znatno poboljšati. Mislim da je došlo vrijeme da svi skupa naše bilježnice i tekice za zapisivanje narudžbi stavimo sa strane, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Pa se sjedinjuju informatički sustavi i izrađuju mape narudžbi.

- Ne želimo glumiti nekakvog nadzornika ili velikog brata koji će gledati tko je koliko radio. Naime, ako se ustanovi da negdje nedostaje neki magnet ili uređaj za magnetsku rezonanciju ili linearni akcelerator, naša stremljenja će biti usmjerena u tom smjeru, ako pak s druge strane netko od ravnatelja uvidi, javi da je kadrovski loš i da mu treba neki specijalist ili radiolog, možemo i to rješavati, dodao je Beroš. 


Ravnatelji su na potezu. Pokazao je to pilot-projekt KBC-a Zagreb i Sestre milosrdnice, koji su neke preglede na koje se dugo čeka na raspored stavili u popodnevnim satima. Slično rade u riječkom KBC-u.

Pandemiji unatoč, samo lani kod njih je obavljeno više od milijun i šesto tisuća ambulantnih postupaka.

- Unutar trideset dana, maksimalno do šezdeset dana za CT i magnete. Ono što je vrlo važno je da pacijente stratificiramo prema riziku. Kroz kategoriju A5 uputnica koju forsiramo i s kojom imamo izvrsna iskustva ona omogućava da nam liječnici obiteljske dostave puno podataka i da nam daju priloge nalaza o pojedinom bolesniku, istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

U planu je napraviti listu prioriteta.

- Ponekad se radi o nečemu što se mora hitno napraviti i to se zaista napravi uvijek, nema nikakve dvojbe, osobito za onkološke bolesnike, poručio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Jer oni ne smiju čekati, a na sve apeliraju - Ako ne možete doći na dogovorene preglede, na vrijeme ih otkažite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!