Stanovnici Brijeste na Pelješcu još uvijek bez vode

27.08.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Na poluotoku Pelješcu stanovnici malog mjesta Brijesta muku muče bez vodovoda. Nakon izgradnje Pelješkog mosta doživljavaju procvat turizma pa je pomalo apsurdno da nemaju tekuće vode - jednog od osnovnih uvjeta za život u 21. stoljeću. 

Vatrogasna vozila i cisterna svakodnevno posjećuju mjesta na Pelješcu. 

- Petnaestak dnevno ovih cisterni dovozimo tu. Minimalno, pokazuje Ante Buhać, Pještata, Pelješac. 

- Moramo mjeriti koliko imamo vode u gustijerni, pa ako smo slučajno zaboravili izmjeriti u dva dana, voda nestane, pa se moramo ići kupati gore u Dubravu deset kilometara. Kod punca, naglašava Ivo Bautović iz Brijesta.

- Ne mogu toliko dovesti vode koliko je ljudima potrebno. Još ako se počne malo više baviti iznajmljivanjem, to je nemoguće da turizam funkcionira bez vodovoda, naglasio je Anto Vitković iz Brijesta.

Stanovnici Brijeste i okolnih naselja na takav su se život naviknuli jer vodovod nisu nikad ni imali. Pelješki most donio je nadu u bolje sutra, ali bez osnovne infrastrukture teško je očekivati nova ulaganja. 

- Evo imamo više u Brijesti ulja i vina nego vode, rekao je Bautović. 

- Voda koliko god bila skupa, za nas bi to bio spas, govori Ivo Mrčavić Pještata, Pelješac.

Načelnik općine Ston pokušavao je pomoći privremenim rješenjima, no smatra da je vodovod prijeko potreban, pa se za to već prikuplja projektna dokumentacija. 

- I građevinska dozvola, ja očekujem da bi do konca godine ona mogla biti izdana, tako da maksimalno u okviru nekih naših mogućnosti radimo na rješavanju svih tih stvari koji su nam na neki način prioritet, ne samo nama nego i široj zajednici, naglašava Vedran Antunica, načelnik općine Ston.

Svjesni svojeg problema, stanovnici štede vodu koliko mogu. 

Ova školjkarska oaza poznata je po miru. Neki starosjedioci u početku su govorili da vodu i ne žele, jer bi se mogla dogoditi navala turista. 

- Ma želimo mi, kako ne želim. Dobro bi to bilo, ali ne možemo mi na to utjecati. Imamo mi Bačića pa će nam on dovesti vodu, govore Ante i Mila Prlaguzić iz Brijesta.

Ako su dočekali spajanje s kopnom, kažu dočekat će valjda i vodovodnu mrežu, jer sada ipak vjeruju u budućnost Pelješca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!