Plaža opasna po zdravlje: Morski žal na deponiju azbesta

13.04.2022.

16:38

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

U Vranjicu nema kuće koja nema azbestozu

U Vranjicu nema kuće koja nema azbestozu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Mještani Vranjica opet su na nogama. Plaža Kosica, premda je trebala biti obuhvaćena projektom sanacije tvornice Salonit, i dalje je opasna za zdravlje, tvrde Vranjičani. Od mjerodavnih stoga traže hitnu reakciju.

Plaža Kosica, na površini žal, a ispod i u moru - nesanirani azbest, tvrde Vranjičani. Bivši radnik Salonita Grgo Mandić, koji je obolio od azbestoze kaže kako su iz tvornice izlazila tri kanala, a kroz njih - tisuće tona plavog i bijelog azbeesta. Sve je odlazilo direktno u more, dodaje.

Tvornica je sanirana, a sanacija plaže stalno se odgađala - jer se čekao europski novac. Iako je proglašena "lokacijom visokog rizika za zdravlje" Grad Solin, ističu, radi po svome.

- Grad Solin tu je istu crnu točku proglasio gradskom plažom i još je dao u koncesiju kućicu za ugostiteljski objekt, tvrdi Ivana Ćubelić iz Građanske inicijative 'Mjesto koje hoće živjeti'. Pa će se ovog ljeta na toj plaži prodavati sladoled.

Mještani su u nevjerici - pitaju se kako deponij može postati gradska plaža i po kojoj se zakonskoj osnovi uopće može raspisati natječaj za dodjelu koncesije. Tko je izdao dozvolu za kopanje po pijesku? U Gradu - šute, pred kameru ne žele.

A azbest svoje žrtve i dalje odnosi. Opaka, podmukla bolest kojoj nema lijeka zavija Vranjic u crno.

- U Vranjicu, kad se kaže 'evo i on je umro od mezotelioma' - ljudi sliiježu ramenima. To nije za slijegat ramenima. Jer nema kuće u ovom mjestu koje nema azbestozu, kaže Marijana Grubić iz Građanske inicijative 'Mjesto koje hoće živjeti'.

Iz Fonda za zaštitu okoliša poručuju da će se Kosica sanirati. Upravo ocjenjuju ponude za izradu projektne dokumentacije. Novac za to je osiguran, ali za sanaciju još nije. No, nadaju se da će ga povući iz europskih fondova!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!