16:23 / 22.02.2021.

Autor: Branko Dobrota/Regionalni dnevnik

Dječje igralište uz azbestom onečišćeno more i zrak

Dječje igralište u Vranjicu

Dječje igralište u Vranjicu

Foto: HTV / HRT

Vranjički poluotok, smješten u srcu Kaštelanskoga zaljeva, okružen brojnim industrijskim postrojenjima, nadomak davno ugašenih pogona Salonita, i danas je izložen brojnim ekološkim prijetnjama.

Uz azbestom onečišćeno more i zrak, čak je i jedino dječje igralište u tom malom mjestu moralo biti zatvoreno zbog opasnosti od urušavanja obližnjeg objekta. 


Dječje igralište, smješteno pokraj industrijskih zgrada, okruženo je brojnim upozorenjima o zabrani pristupa. Najmlađi mještani Vranjica ostali su bez jedinog prostora za rekreaciju. 


Brodograđevna tvrtka koja gospodari obližnjim prostorom dio zemljišta ustupila je Vranjicu za izgradnju igrališta. Poslovi su im krenuli loše pa opasan objekt više ne mogu održavati. 


Zbog onečišćenog mora oko Vranjica, nekad poznatog i kao mala Venecija, pokrenuli su se lokalni aktivisti i organizirali brojne akcije. Nažalost, sve bez uspjeha. Na čak više stotina prijava koje su Vranjičani uputili mjerodavnima nitko nije reagirao. Vjerojatno će i zatvoreno dječje igralište ostati trajni problem zbog nejasnih ovlasti ministarstava, lokalne samouprave, privatnih investitora i stvarnih potreba malih Vranjičana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!