Stižu li novosti u vezi s radom od kuće?

16.09.2022.

08:31

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zakon o radu

Zakon o radu

Foto: HTV / HRT

Prijedlog izmjena Zakona o radu bio je na savjetovanju mjesec dana i dobiveno je više od 770 komentara zainteresirane javnosti. Planirano je da prijedlog krajem mjeseca ide Vladinu proceduru i dalje na prvo čitanje u Hrvatski sabor, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Dražen Opalić, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Već dvije godine na ovom prijedlogu radimo sa socijalnim partnerima. Ovaj se zakon ne može donijeti bez njihovog angažmana i potpore, naglašava.

Rad od kuće definiran


Opalić se osvrnuo na reguliranje rada od kuće te rekao kako je to postojalo i u sadašnjem Zakonu o radu, ali kako se vidjelo, u situaciji pandemije kada je jako puno ljudi radilo od kuće, da se moraju donijeti određene promjene.

- Definirali smo što se smatra radom od kuće. On može biti stalni, povremeni i privremeni, rekao je i dodao kako za sve to treba biti dogovor između radnika i poslodavca. Poslodavac ne može to napraviti na svoju ruku.

Naglasio je da što se tiče dodataka na plaću i radnog vremena nema nikakve razlike da li se radilo od doma, iz ureda ili s plaže.

- Radno se vrijeme mora poštovati, mora se voditi evidencija radnog vremena. Postoje mogućnosti preraspodjele radnog vremena isto kao da se radi u uredu, istaknuo je Opalić.

Mogućnost rada nakon 65 godina

Na pitanje hoće li se moći raditi i nakon 65 godina, rekao je kako će to biti moguće uz dogovor poslodavca i radnika.

- 65 godina života i 15 godina staža je zakonski uvjet za prestanak ugovora o radu ako se poslodavac i radnik drugačije ne dogovore, naglasio je.

Što se tiče rada na određeno vrijeme, broj ugovora pada, stoga što, kako kaže, to nije standardni ugovor.Standardni ugovor je na neodređeno vrijeme, a ugovor na određeno vrijeme bi se trebao sklapati kada postoji povremena potreba za radnicima.

- Problem je u Hrvatskoj, a po tome smo najgori u EU, prekarni ugovori koji vrijede do 3 mjeseca. Prosjek EU je 1,7 posto takvih ugovora u ukupnom broju ugovora, a u Hrvatskoj je to 4,2 posto, rekao je i dodao kako se upravo zato ograničio broj tih ugovora.

Novost je da se u 3 godine može sklopiti samo 3 takva uzastopna ugovora.

Povećanje plaća u javnom sektoru

Na pitanje što je s povećanjem plaća u javnom sektoru, Opalić je rekao kako je zaključen Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, odnosno Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

- Ugovorili smo povećanje plaća od 01.svibnja 4 posto, s time da smo se obvezali nakon turističke sezone da ćemo nastaviti pregovore sa socijalnim partnerima o osnovici za ovu godinu, naglašava.

Prošli tjedan Vlada je oformila pregovarački tim i idući tjedan kreću pregovori sa socijalnim partnerima.

- Što se tiče nezaposlenih, imali smo paket COVID potpora za očuvanje radnih mjesta i tamo nezaposleni nisu bili obuhvaćeni, sada one osobe koje su na zavodu za zapošljavanje dobit će 250 kuna u naredna 3 mjeseca, rekao je.

Dodao je kako na jučerašnji dan u Hrvatskoj imamo evidentirano oko 104 tisuće nezaposlenih. 

Hrvatska je prije dvije godine promijenila Zakon o strancima i ukinut je kvotni sustav te je uveden test tržišta rada i pojednostavljen postupak dovođenja radne snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!