Zakon o radu prilagoditi novim uvjetima

22.02.2021.

12:18

Autor: Studio4/IMS/HRT/M.N.

Marko Borsky:  Potrebno je fleksibilizirati Zakon o radu

Marko Borsky: Potrebno je fleksibilizirati Zakon o radu

Foto: Studio 4 / HRT

Potrebno je fleksibilizirati Zakon o radu tako da se omogući lakše zapošljavanje radnika koji rade na daljinu, što se u uvjetima pandemije koronavirusa pokazalo kao hitna potreba, rekao je u  razgovoru s HTV-ovim ekonomskim komentatorom Željkom Kardumom odvjetnik koji se bavi edukacijom i odgovara na pitanja na raznim portalima Marko Borsky u Studiju 4 HTV-a.  

-Nezaposlenost sada i nije toliko velika kolika bi mogla biti, upravo zbog potpora koje Vlada daje poslodavcima koji nemaju dovoljno posla, da zadrže sve te radnike. Rast nezaposlenosti postoji, ali on nije tako velik koliki bi mogao biti da nema svih tih potpora, rekao je Marko Borsky. 


Na pitanje što će se dogoditi kaka prestanu potpore i umjetno održavanje zaposlenosti, Borsky je rekao kako vjeruje da će jedan oblik potpora i dalje ostati, a dio će se radnika nažalost morati preseliti na Zavod za zapošljavanje.


Proširiti definiciju rada od kuće


-Zakonska odredba o radu od kuće je dosta zastarjela. Ova je kriza pokazala kako se može raditi od kuće dosta poslova, međutim, zakonski okvir za takav rad nije bio pripremljen, ustvrdio je Borsky navodeći kako je problem u tome što Zakon o radu definira izdvojeno mjesto rada kao jedno mjesto.


-Zapravo bi trebalo urediti rad izvan sjedišta poslodavca kao rad na udaljenost, što znači da vi možete raditi ne samo iz vlastite kuće, nego primjerice iz vikendice ili iz kafića kad jednom budu otvoreni, iz parka ili s bilo kojeg drugog mjesta, rekao je Borsky. Izrazio je uvjerenje kako će se to sve skupa bolje urediti novim Zakonom o radu.


Dijeljenje radnika


Pojasnio je i pojam "dijeljenja radnika". Dvije su vrste dijeljenja radnika, rekao je. Prva je kada vlasnički povezana društva privremeno prebacuju svoje radnike iz poduzeća koje ima manje posla u njihovo poduzeće koje ima više posla. Postoj i mogućnost za koju se malo zna, a to je da radnici osim punog radnog vremena od 40 sati tjedno kod svog poslodavca mogu raditi i još 8 sati kod drugog poslodavca uz suglasnost onoga prvog.


-Svakako treba postojati suglasnost radnika kada dva poslodavca dijele istog radnika u nepunom radmom vremenu, naglasio je Borsky.


Digitalni nomadi


Prije mjesec dana donešen je novi Zakon o zapošljavanju stranaca, a ideja je bila zapošljavanje tzv. "digitalnih nomada".  -Mislim da je to teoretski dobro riješeno, a u praksi ćemo vidjeti kako će to funkcionirati, rekao je Borsky. Zamisao je da ljudi dođu izvana raditi u Hrvatsku, ali ne za domaće nego za vanjske poslodavce. Oni ne plaćaju porez ni prirez na plaću, a ideja je da oni u Hrvatskoj troše, unajmljuju stanove i sl. jer je riječ oosobama s većim prihodima. Moraju imati na računu određenu svotu novca.


Sezonski radnici


Donesene su i izmjene za sezonske radnike kada je riječ o strancima, pri čemu se misli na državljane izvan Euroske unije, a nama su najzanimljiviji oni iz Bosne i Hercegovone i Srbije.

Ako ti radnici dolaze raditi u Hrvatsku do 90 dana, poslodavcima je znatno pojednostavljena procedura njihova zapošljavanja, rekao je Borsky zaključujući kako se još uvijek svi privikavaju na novi zakon, ali vjeruje da će sve biti bolje nego dosad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!