Hrvatska spremno dočekuje izbjeglice iz Ukrajine

28.02.2022.

20:14

Autor: Ruža Ištuk, Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Stižu ukrajinske izbjeglice

Stižu ukrajinske izbjeglice

Foto: Igor Kralj / Pixsell

I Hrvatska se priprema za masovniji izbjeglički val - do sada je u našu zemlju stiglo 190 izbjeglica iz Ukrajine. Dosad su uspostavljena dva prihvatna centra - motel "Plitvice" i osječka Sportska dvorana, dok je u pripremi i prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.

Najmlađa izbjeglica u Hrvatskoj dječačić je od samo dva mjeseca iz Kijeva. S majkom i dva brata smješten je u motelu Plitvice.

U Brodosplitu su smještaj osigurali ženama i djeci svojih radnika. Osmogodišnja Solemia i 10-godišnja Sofija s mamom Adrianom prohodale su ukrajinsko-poljsku granicu.

- Došle smo u Hrvatsku za 36 sati. Pomogao nam je suprugov prijatelj, granicu smo prošli pješice. Nadamo se i vjerujemo da ćemo se brzo vratiti kući. Sretna sam jer sam djecu uspjela izvesti iz Ukrajine, ali ne gubim nadu da ćemo se brzo mogli vratiti našim normalnim životima – kaže Adriana.

Nada se tomu i Irena koja je u Split došla s četvero djece. Misli su u Ukrajini.

- Tamo su mi ostali mama i brat, brat je tamo gdje su najžešće borbe – kaže Irena.

Sve što može radi i svećenik iz Ukrajine Igor Sikora.

- Ovih 5 dana sam strašno emotivan jer domovina mi krvari, stalno sam na telefonskoj vezi s rodbinom prijateljima i mama mi je tamo, starica od 88 godina, nepokretna, ne mogu otići, teška je, jako teška situacija – govori Sikora.

A ta situacija posebno pogađa i Nataliju. Iz Ukrajine je, živjela je u Rusiji, a Dubrovnik je njen dom zadnjih 14 godina.

- Srce boli, srce boli jer znam da moj bratić tamo u Kijevu koji evo već četiri dana, drži se, stoji i srce boli. Ovo su nesretna zbivanja, jako su mene osobno dirnuli jer imam obitelj u Ukrajini i imam svakako vezu s Rusijom, srce boli – kaže.

Pomoć u Hrvatskoj ne izostaje, vrata prihvatnih centara su otvorena. Do 16 sati stiglo je 242 izbjeglica.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!