19:46 / 07.04.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Sto dana od potresa na Banovini

Banovina nakon potresa

Banovina nakon potresa

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Prošlo je točno stotinu dana od prvog snažnog potresa koji je 28. prosinca pogodio Banovinu. Onaj razorni, koji je slijedio dan poslije, potpuno je promijenio živote tamošnjih stanovnika. Otada traje borba za povratak života kakav je nekada bio.

Rane koje stvara pogled na uništeni dom za obitelji Bradara uspjela je ublažiti nova kuća.


- Očekujem život normalan, ako se može živjeti normalno, a vjerojatno može. Tko hoće raditi, taj može i živjeti, tko neće raditi ne može živjeti da mu daš sve, rekao je Ivo Bradara iz Donje Bačuge.


Drvena kuća dar je humanitarne udruge iz Austrije u suradnji s Caritasom. Danas su počeli s izgradnjom devetog i desetog takvog doma.


- Mnogi me pitaju koliko kuća ćemo ovdje izgraditi. Moj odgovor je - nećemo obećati ništa što ne možemo ispuniti, kazala je Doraja Eberle iz Udruge "Bauern helfen Bauern - Salzburg".

Potres je uništio i 7 tisuća pčelinjih zajednica u Sisačko-moslavačkoj županiji - vodećoj za pčelarstvo u Hrvatskoj.


- Loše je vrijeme i loše je proljeće, a inače su doživjele veliki stres u ovome potresu i jednostavno popadale su po podnicama i ima jako puno gubitaka, kaže Juraj Špoljarić, vlasnik OPG-a.


Da bi se šteta pokušala smanjiti, Ministarstvo poljoprivrede posredovalo je u donaciji 2000 pogača za pčele.


- Svaka deseta košnica se nalazi upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji. To je veliki potencijal kako za poljoprivredu tako i za pčele odnosno proizvode od pčela, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Za povratak života u normalu, važno je vratiti se i starim životnim navikama. Nakon 100 dana Petrinjci ponovno imaju knjižnicu.


- Non-stop pitaju kada će knjižnica proradit, kada će kada će, evo došao je danas i taj dan, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Ante Mrgan. Mi smo uspjeli ovdje staviti na police nekih 12 tisuća jedinica građe, različite vrste, dodaje.


Na policama je ono što su Petrinjci najviše čitali, i čime mogu misli odmaknuti od, još uvijek, teške stvarnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!