Što izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju donose umirovljenicima

19.07.2022.

13:26

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Snježana Zdjelar

Snježana Zdjelar

Foto: Studio 4 / HRT

Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju trebale bi početkom iduće godine donijeti porast obiteljskih i najnižih mirovina, a o tome je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorila Snježana Zdjelar, voditeljica Službe za mirovinsko osiguranje iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zdjelar je rekla da se ključne izmjene odnose na model obiteljskih mirovina koji sada, prema važećem sustavu, ne omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine ako korisnik koristi svoju osobnu, starosnu, prijevremenu ili invalidsku mirovinu.


- Ovim izmjenama zakona omogućit ćemo korištenje dijela mirovine uz osobnu mirovinu, rekla je Zdjelar.


- Također, korisnicima obiteljske mirovine kroz povećanje mirovinskog faktora s 0,7 za jednog člana na 0,77, s 0,8 na 0,88 i s 0,9 na 1,0 povećat će se obiteljska mirovina u prosjeku za 10 posto, dodala je.


Odgovarajući na pitanje što izmjene zakona znače za korisnike obiteljske mirovine koji su nekada bili korisnici i svoje osobne mirovine, ali su se po preminuću bračnog partnera odlučili za obiteljsku mirovinu jer je ona bila nešto povoljnija, Zdjelar je rekla da će to ovisiti o svakom pojedinom slučaju, ali da je važno da se takvi korisnici u svakom slučaju nakon 1. siječnja 2023. jave Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje jer će imati mogućnost odabira je li za njih povoljnije primati svoju mirovinu uz dio obiteljske mirovine ili obiteljsku mirovinu koja će biti uvećana za 10 posto.


- Recimo, vi imate 3000 kuna, suprug je imao 3300 kuna - jasno je da je u tom slučaju povoljnije da nastavite primati dalje svoju mirovinu i da uzmete dio obiteljske mirovine u iznosu od 27 posto od obiteljske mirovine, koja se računa na način da se mirovina umrlog odredi primjenom mirovinskog faktora 0,77, to je, znači, 77 posto, objasnila je Zdjelar.


Zdjelar je u emisiji prošla kroz još primjera, a više možete pogledati u videu gostovanja:

Osim redefiniranog modela obiteljske mirovine, predviđeno je i postupno povećanje najnižih mirovina za ukupno 3 posto, i to od 1. siječnja 2023. za 1,5 posto i od 1. siječnja 2025. za dodatnih 1,5 posto.


- To je dodatno povećanje uz redovno usklađivanje mirovina, rekla je Zdjelar.


- Negdje oko 277.000 umirovljenika prima najnižu mirovinu koja u prosjeku iznosi, ako ne računamo međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, oko 2010 kuna. Ovim povećanjem - ja znam da to nije vjerojatno ono što ljudi očekuje, ali to je ipak nekakav iskorak kroz to postupno povećanje od 3 posto, dodala je.

Zdjelar je rekla i da se procjenjuje da će u prvoj godini primjene zakona trebati osigurati dodatnih 1,217 milijardi kuna.

- Dosta veliki novac, ali kažem - rade se značajni iskoraci i bit će to ipak značajnije povećanje, pogotovo za ove korisnike obiteljskih mirovina, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!