Što sve očekuju osobni asistenti od novog Zakona

19.07.2022.

Zadnja izmjena 10:42

Autor: HRT

Osobni asistenti traže priznavanje profesije

Osobni asistenti traže priznavanje profesije

Foto: HTV / HRT

Inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat predali su u utorak Ministarstvu rada zahtjeve kojima traže da se novim Zakonom o osobnoj asistenciji osigura dostojanstvena plaća, prepoznatost zanimanja te stručna psihološka podrška i supervizija.  

- Osobni asistenti su esencijalni radnici i nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je njihova vrijednost za osobe s invaliditetom i društvo jer oni omogućuju da jedna ranjiva skupina bude društveno ravnopravna, rekao je tajnik Regionalnog industrijskog sindikata i koordinator inicijative Osobni asistenti zajedno Nikola Ptić na konferenciji za medije ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Uvjeti u kojima asistenti godinama rade i način na koji su zanemareni od sustava, zorno pokazuje da se njihov rad ne cijeni koliko bi trebao, dodao je.

Donošenje novog Zakona očekuje se krajem godine što pozdravljaju, no Ptić naglašava kako se ne smije se propustiti prilika da se osim generalnog uređenja sustava asistencije, unaprijede i radni uvjeti i položaj osobnih asistenata jer bez njihovog rada nema kvalitetnog pružanja usluge.

- U Hrvatskoj je više od 612 tisuća osoba s invaliditetom, a Zakon o osobnoj asistenciji trebao bi biti donesen iduće godine. Velik je broj osoba koje trebaju osobnog asistenta i njihova je želja da se barem 15.000 tih ljudi obuhvati novim zakonom, javila je za Vijesti u 10 Ruža Ištuk.

Objasnila je kako je situacija trenutno takva da uslugu osobnog asistenta ima tek 5.000 osoba s invaliditetom.

Nevena
je osoba s invaliditetom, asistenticu ima već 7 godina, a pomaže joj u svakodnevici, poput osobne higijene, kućanskih poslova, odlaska na poštu ili oko posla. Problem joj je, ističe, što nema dovoljno sati pravo na asistenticu, tek 4 sata.

- To mi je puno premalo, ja radim puno radno vrijeme i živim sama i to mi nije dovoljno. Po mojoj procjeni, trebala bi mi asistencija 6-10 sati dnevno, što se tiče posla, rekla je.

Nevena je naglasila da jako mnogo osoba s invaliditetom koristi osobnu asistenciju. Najviše joj nedostaje asistencija za otići na koncerte, putovanja i slične socijalne aktivnosti. Nekim osobama s invaliditetom, dodaje, treba asistencija tijekom noći, radi odlazaka na WC.

- Novim Zakonom se ne stavlja naglasak da netko treba asistenciju 24 sata, nego je stavljeno na maksimalno 16 sati, dok je sada bilo 8. Povećanje je tu, ali to nije dovoljno i to ne obuhvaća sve naše potrebe, rekla je.


Osobni asistenti traže priznavanje profesije 

I osobni asistenti traže velike promjene, prije svega, priznavanje profesije.

Hrvoje Ćurin je osobni asistent, rekao je da su naglasili stvari koje žele da obuhvati novi Zakon.

- Prije svega, da ovi zanimanje uđe u nacionalnu klasifikaciju zanimanja i da samim time postane prepoznatljivije na tržištu rada. Naša satnica je premala, imamo niske plaće od 2006., više od 15 godina smo potplaćeni za naš težak fizički i psihički rad, rekao je.

Empatija i suosjećanje ga, kaže, tjeraju da radi ovaj posao.

- Vidljivi doprinos znanosti, konkretna pomoć tim ljudima koji su u potrebi. Kada kreneš raditi ovaj posao, ako ti na početku odgovara, zaljubiš se u njega, dodao je.

Nikola Ptić, Regionalni industrijski sindikat je rekao da od novog Zakona očekuje, osim da regulira sam sustav osobne asistencije, utječe i na radne uvjete i materijalna prava asistenata.

- Taj dio problematike bi trebao biti reguliran od strane poslodavaca, što nije zadovoljavajuće, jer kada se već radi reforma sustava, onda je potrebno uzeti one koji su najvažniji u njemu. Bez njih se sama usluga neće moći izvoditi, dodao je.

Trebalo bi im biti omogućeno i da rade puno radno vrijeme, da im u radno vrijeme ulazi i putovanje između korisnika, kao i ostali radni zadaci te da rad na neodređeno bude redovan način zapošljavanja.

Osobni asistenti traže kolektivni ugovor, zaštitu na radu, da se posao uvrsti u nacionalnu klasifikaciju zanimanja te da Zakon jasno i detaljno definira opis posla koji obavljaju, kao i način kontrole. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!