Sud naložio povratak zviždačice Đerek na posao u Državne nekretnine

04.10.2022.

18:48

Autor: P.F./Hina/HRT

Maja Đerek

Maja Đerek

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Općinski radni sud u Zagrebu naložio je povratak zviždačice Maje Đerek na mjesto direktorice za poslovne prostore u Državnim nekretninama, koje je tužila zbog nezakonitog otkaza nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki, potvrdila je Udruga Pomak.

Kako prenosi Udruga za promicanje dobrog upravljanja i rada (Pomak), u obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud zaključio da se Maji Đerek "ne može dati otkaz bez da je prethodno imala i jednu opomenu".

Đerek je prije rekla da kao zviždačica nije dobila sudsku zaštitu te da nije dobila nijedan odgovor državnog tijela na svoje prijave. Objasnila je kako je prijavljivala nenaplaćivanje korištenja državnih prostora i stanova, nefakturiranje ugovora o zakupu, bespravno korištenje prostora i davanje u podzakup te da su njezini nadređeni štitili određene osobe.

Đerek je početkom godine otkrila javnosti da je nekadašnji ministar državne imovine, a danas obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u središtu Zagreba koji je uređen novcem državnih tvrtki te da je stan kojim se koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić obnovljen mjesec dana nakon potresa.

Svoja saznanja zviždačica Đerek podijelila je u emisiji HRT-a Labirint.

Uz to, Đerek tvrdi da je Banožić u svojstvu ministra državne uprave zaštitio obitelj Rodić koja je državi ostala dužna 5,8 milijuna kuna za zakup dvaju poslovnih prostora, poreze i doprinose. Kazala je kako je Jozo Brkić, brat bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, bio dužan 650.000 kuna za zakup državnih prostora te da je jednog zakupnika štitio nekadašnji državni tajnik, a sada glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Đerek tvrdi da je o svemu obavijestila USKOK te da je pisala i nekadašnjem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darku Horvatu, navodeći da je reakcija bivšeg ministra izostala.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!