Svaki peti građanin Hrvatske u riziku od siromaštva

13.11.2022.

20:15

Autor: Jelena Šarić/Elvira Dizdarević/T,D,/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Svjetski je dan siromaha. Ustanovio ga je papa Franjo prije šest godina uz poruku - "Ne ljubimo riječima, nego djelima". 

U Hrvatskoj je čak svaki peti stanovnik u riziku od siromaštva, a situaciju dodatno pogoršava rastuća inflacija, zbog čega sve više ljudi treba pomoć. Tim povodom Caritas je za one najpotrebitije organizirao ručak i priklupljanje pomoći. Gospodarska kriza i rastuća inflancija gurnule su mnoge na rub siromaštva. 

- Bilježimo i porast broja mlađih obitelji u kojima jedan član kućanstva radi, ali nemaju dovoljno sredstava sve financijske potrebe i obaveze kroz mjesec, naglasila je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Punih ruku i otvorena srca pomažu im djelatnici i volonteri Caritasa. U povodu Svjetskog dana siromaha organiziran je ručak za najpotrebitije, a održana je i sveta misa.

- Kako pomoći bratu i sestri koji je u potrebi za našim razumijevanjem, za našom blizinom, koji očekuje riječ utjehe? Kako pomoći siromašnima jer smo svi pred Bogom siromašni?, pitao je jekardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Oni koji svakodnevno vode brigu o siromašnima - i u Rijeci su pripremili topli obrok.

Ono što nas motivira je ljubav prema siromasima da pokažemo i da siromasi imaju svoje dostojanstvo kao ljudske osobe i da nisu zapostavljeni i da nisu zaboravljeni, istaknuo je Stjepan Milković, zagrebački nadbiskup.

Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" gotovo i nema slobodnog kreveta, a na vrata socijalne samoposluge kuca se sve ćešće.

- Imamo jako dobru podršku sugrađana, odazivaju se na sve naše akcije. Mi naš epolice uspijevamo napuniti i to je zapravo sva ona radost dijeljenja i davanja, naglasila je Nela Pujić, volonterka socijalne samoposluge i prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje".

Svaki peti građanin Hrvatske u riziku je od siromaštva, a između toga i beskućništva - tanka je granica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!