Svakodnevica forenzičara diljem svijeta: krivotvoreni ugovori i oporuke

21.09.2022.

20:13

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/P.F./HRT

Vještaci za rukopise

Vještaci za rukopise

Foto: Dnevnik / HRT

Krivotvoreni dokumenti poput oporuka i ugovora svakodnevica su forenzičara diljem svijeta. Razvoj tehnologije, osim što im pomaže u radu, predstavlja i izazov jer biometrijski, digitalno potpisani dokumenti sve više zamjenjuju tradicionalnu olovku i papir.

Mislilo se da je trag kemijske olovke, a kad se papir stavi pod velika uvećanja, vidi se da je to inkjet pisač jer se vide čestice tonera. Stručnom oku forenzičara ne može promaknuti da je punomoć krivotvorena - potpis je bio krivotvoren inkjet pisačem.

- Iz rukopisa se utvrđuju relevantni rukopisni elementi odnosno opće i posebne rukopisne značajke koje uključuju stupanj ispisanosti, zatim nagib i dinamiku pisanja, ritam pisanja, oblik grafema, pravac pisanja, objasnila je Željka Tkalac, Centar za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Najčešće se analiziraju oporuke, ugovori, grafiti. Iako se koriste naprednom opremom, konačnu ocjenu vjerodostojnosti daje vještak.

- Na godišnjem nivou imamo oko 150 po vještaku, dakle sigurno 600-700 predmeta godišnje imamo vezano za rukopise, za krivotvorenja, istaknula je Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Nove izazove stručnjacima za rukopis i dokumente donosi brz razvoj tehnologije.

- Postaje sve jeftinija i dostupnija varalicama. Stoga stalno moramo biti ukorak s novim metodama i tehnologijama izrade dokumenata. To uključuje i digitalne potpise, izjavio je Niko Kalantzis, forenzičar za rukopis iz Grčke.

Biometrijski osobni dokumenti, koji se već godinama izdaju i u našoj zemlji, samo su jedan primjer primjene.

- Digitalni potpis ubacuje se u PDF dokument. Stručnjaci onda mogu, koristeći se tim alatom, analizirati biometrijske podatke - pritisak, dinamičke elemente potpisa poput pokreta, što se na papiru ne vidi, naveo je Luigi Enrico Tomasini, predstavnik tvrtke za digitalna rješenja "Namirial".

Upravo digitalni potpisi glavna su tema konferencije europskih i svjetskih vještaka za rukopise koja se održava u Zagrebu.

- Raspravljamo o svemu što stručnjaci za rukopise trebaju znati jer sve se više ugovora i novčanih transakcija prebacuje s papirnatog na digitalni oblik potpisivanja, rekao je Tomasz Dziedzic, predsjednik Europske mreže stručnjaka za forenziku rukopisa.

A digitalni oblik potpisivanja je, zahvaljujući mnoštvu sadržanih podataka, mnogo teže krivotvoriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!